InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Lávový gril využívá sílu, kterou skýtají lávové kameny

2. květen 2011 - Rubrika: Grilování - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 1

Grilování milují prakticky všichni lidé. Mnozí často neřeší, že právě jejich způsob grilování nemusí být zrovna zdravý a také efektivní. Každé grily mají mnoho svých pro a proti. Často přicházejí na přetřes jak plynový gril a elektrický gril, tak i gril lávový! Ten představuje jak zdravou, tak i velmi praktickou variantu grilování. Pokrmy připravované práva na lávových kamenech jsou naprosto skvělé a pořídit si takový gril také není až tolik nákladné oproti jiným typům grilů. Podívejme se tedy na lávový gril pod drobnohledem…

Co umí lávové kameny?

GrilováníGrilování

Základem pro každý lávový gril jsou pochopitelně kvalitní pravé lávové kameny. Jak již sám název těchto kamenů napovídá, pocházejí z vyhaslých kráterů sopek. Lávové kameny jsou vynikající hlavně díky své vlastnosti velmi rychle přijímat teplo. Za několik minut jsou lávové kameny velmi dobře rozehřáté a člověk se může zabývat příjemným grilováním. Obrovskou výhodou lávových kamenů je bezesporu také to, že jejich údržba je minimální. Lávové grily jsou prakticky bezúdržbové. O ostatních typech grilů se toto rozhodně tvrdit nedá. Stačí si jen vzpomenout na čištění třeba klasických grilů…

Jak správně grilovat na lávovém grilu?

Lávové kameny na grilu je třeba rovnoměrně rozmístit tak, aby byly hořáky tyto kameny dost dobře rozžhavit. Pokud máme na grilu jeden velký lávový kámen, tak by rozmístění nemělo činit nejmenší problémy. Lávový gril je třeba nejdříve zapnout na maximální možný výkon po dobu zhruba 15 minut. Vše se ovšem odvíjí od okolní teploty. Záleží tedy na tom, kdy a kde se griluje. Samotná příprava jídla by se z časového pohledu měla pohybovat mezi 15 až 20 minutami. Velmi důležitá je právě hodně prudká změna teploty lávových kamenů, která zapříčiní skvělé a pohodlné grilování.

Co grilovat na lávových grilech?

Na lávových grilech je možné grilovat prakticky cokoli. Ideální je zejména grilování různých druhů mas. Jde o relativně zdravé grilování i v případě, že je použito trochu tučnější maso. Tuk z masa stéká po lávových kamenech mimo samotné místo hoření, takže nedochází k jeho přepalování. Doba přípravy masa se pochopitelně odvíjí zejména od jeho druhu a také od toho, jak dlouhou je maso předem marinováno. Samotné ceny lávových grilů jsou někde mezi 4 a 15 000 korunami.



Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

verča

sobota, 18. červen 2011
12:49

ahoj, když na ten gril dám to jídlo, má zůstat gril zapnutý, nebo ho mám vipnout a grilovat na tom rozpálenim'? Děkuji za odpovědi =)


Napsal: verča [Odpovědět]


Čtěte také...

Okrasné kameny pro každou zahradu

Okrasné kameny pro každou zahradu

Kámen představuje zcela přírodní materiál, který si zaslouží doslova výsostní místo v mnohých prostranstvích a na zahradách. Není se čemu divit, jelikož vypadá perfektně v nejrůznějších provedeních. Manipulace s kameny není nijak výrazně složitá, tedy alespoň v případě menších kusů. V současnosti si…

Okrasné kameny do zahrady prostě patří

Okrasné kameny do zahrady prostě patří

Okrasné kameny mohou přinést v zahradě skutečné oživení, které dokáže část doslova divy. Pokud si chcete okrasné kameny na vaši zahradu instalovat, pak stojí zato podívat se přímo na možnosti, kterých lze využít a především na místa, kde si najde klasický kámen opravdu tu svou pozici, která bude stá…


Okrasné kameny: Dokonalé oživení jakékoli zahrady

Okrasné kameny: Dokonalé oživení jakékoli zahrady

Začala se vám zdát vaše zahrada poněkud fádní a nehodláte vysazovat další keře a jiné rostliny? Oživit ji lze samozřejmě i jinak, a to bezúdržbově. Optimální jsou pro tento účel okrasné kameny. V současné době je můžeme sehnat ve spoustě podob. My se na některé nejznámější podíváme mnohem podrobněji…

Vybíráme moderní plynový gril

Vybíráme moderní plynový gril

Kvalitní gril je základem příjemných chvilek v jakémkoli posezení anebo přímo na zahradě. Pokud se rozhodnete pro jeho koupi, měli byste mít především jasno, jestli si koupíte klasický gril na dřevěné uhlí, plynový gril anebo gril elektrický. V následujícím textu se zaměříme zejména na moderní plyno…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…

Jak vybrat zahradní párty stan

Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…

Sázení cibule

Sázení cibule

Jednou z nejoblíbenějších tuzemských plodin je zcela jistě cibule. Její pěstování je hojné a cibuli lze spatřit prakticky na všech zahrádkách. Cibule je plodinou, která se může pochlubit velmi hlubokou historií. Původ cibule je v západní části Asie, konkrétně někde na půdě Iránu a Pakistánu. Pěstova…