InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Grilování steaků má svá pravidla

1. únor 2013 - Rubrika: Grilování - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 1

Většina lidí má letní období spojené především s grilováním. To se řadí mezi velmi oblíbené disciplíny letních měsíců a skrývá v sobě celou řadu příjemných chvilek. Grilování může probíhat různě a spousta lidí se snaží o to, aby ugrilovali co možná nejprofesionálněji. Typické je v tomto ohledu především grilování steaků. To má svá přesně daná pravidla a určitě není od věci si o těchto pravidlech něco říct. Žádný člověk není milovníkem steaku, který je úplně vysušený, či dokonce spálený. I proto je zapotřebí si říct o grilování steaků základní pravidla, která by se měl dodržovat.

Výběr kvalitního masa

GrilováníGrilování

Základem každého grilování je pochopitelně výběr opravdu jakostního masa. Když jdete koupit maso, pak je zapotřebí zajít přímo k řezníkovi, který je schopen vám přesně sdělit, jak je maso čerstvé. Ve velkých supermarketech si jen dost složitě ověříte nejen čerstvost masa, ale i jeho původ. Pokud potřebujete koupit třeba svíčkovou, pak je jednoznačně ideální nějaký známý řezník. Ostatně i falešná svíčková může plnohodnotně nahradit na grilu klasickou svíčkovou, nicméně její původ musí být taktéž stoprocentně prokázán.

Jak grilovat steak

Grilování steaku je velkou alchymii a propečení hovězích steaků může být různé. Pokud máte rádi steak kompletně upečený, pak volíte pochopitelně well done. Jestliže ale chcete uvnitř steaku stopy růžové barvy, pak je vaším oblíbeným steakem medium well anebo medium, který má uvnitř zhruba 25% růžové barvy. Mnozí gurmáni ale rádi steaky méně propečené. Medium rare skrývá 50% růžové barvy a rare 75%. Extrémem je pak blue rare steak, který je opečený pouze z venkovní strany. Uvnitř je kompletně růžový.

Důležitý je kvalitní gril

Bez kvalitního grilu není možné připravit vynikající steak. Tento fakt je neoddiskutovatelný a je nezbytné říct, že výběr grilů je natolik pestrý, že si musí vybrat každý. U klasického grilu výkon nastavíme tak, že vhodně zatopíme a zvolíme spolehlivé dřevěné uhlí. Plynový gril a elektrický gril má výkon jasně stanovený a u dobrých prodejců je výkon grilu přehledně uváděn jako jedna ze stěžejních charakteristik. Proto musí být jedním z faktorů, které hrají roli při vybírání nového grilu.



Hodnocení

5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Lenka Trnka

čtvrtek, 27. červen 2013
10:48

článek je zajímavý, ale trošku mi v něm chybí časy pro to, abych věděla, jak dlouho jednotlivé steaky grilovat. Našla jsem k tomu docela užitečný odkaz: http://www.grily-krby.cz/doporucene-grilovaci-casy/, třeba to někomu pomůže. Docela mě překvapilo, jak máme tendenci všechna masa přepékat, takže jsou pak vysušená a často i tuhá


Napsal: Lenka Trnka [Odpovědět]


Čtěte také...

Jak na zdravé grilování?

Jak na zdravé grilování?

Zdravé grilování je termínem, který často v mnohých domácnostech pozbývá platnosti, jelikož mnohé potraviny jsou grilovány velmi nezdravým způsobem a lidé mohou po zdravotní stránce hodně trpět. Spousta z nás buď nezná zásady zdravého grilování, anebo je odmítá dodržovat. Shrňme si tedy alespoň někt…

Začíná sezóna grilování

Začíná sezóna grilování

Při pohledu z okna se mnoha lidem v těchto rozzáří oči. Venku konečně začíná převládat jarní počasí, což umožňuje nejen pracovat na zahrádce u domu, ale také pořádat grilování. Právě pro venkovní grilování je potřeba počítat s dobrým počasím, komu by se chtělo grilovat v době, kdy je na zahradě pět …


Grilování je obřad, který si může dopřát každý

Grilování je obřad, který si může dopřát každý

Léto je skvělé a posezení na zahradě k němu pochopitelně nutně patří. Pokud si člověk chce užívat léta plnými doušky, rozhodně nemůže zapomenout na kvalitní grilování. Pokud se rozhodnete právě pro grilování, tak můžete určitě přemýšlet hned o několika různých záležitostech. Typický je například výb…

Tradiční grilování na dřevěném uhlí

Tradiční grilování na dřevěném uhlí

Vždy, když se po zimě blíží jaro, tak si člověk kromě krásné zahrady vybaví také voňavé dobrůtky, které se připravují při grilování. K tomu, abyste si ovšem ugrilovali, potřebujete jednak kvalitní gril a většinou také dřevěné uhlí. V dnešní době sice existuje spousta různých moderních grilů. Na mysl…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…

Jak vybrat zahradní párty stan

Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…

Sázení cibule

Sázení cibule

Jednou z nejoblíbenějších tuzemských plodin je zcela jistě cibule. Její pěstování je hojné a cibuli lze spatřit prakticky na všech zahrádkách. Cibule je plodinou, která se může pochlubit velmi hlubokou historií. Původ cibule je v západní části Asie, konkrétně někde na půdě Iránu a Pakistánu. Pěstova…