InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Grilování jako druh umění

26. únor 2010 - Rubrika: Grilování - Autor: Radek Štěpán - reaguj na článek

Není snad lepší pocit, než začít grilování s kupou svých přátel na precizně připraveném grilu. Mnozí z nás si říkají, že grilování je naprosto obyčejná věc a kus masa není žádné umělecké dílo, ale opak může být pravdou. Na klasickém grilu se dá připravovat obrovské množství specialit a nemusí se zrovna jednat o klasický kus masa. Doporučujeme si k tomu pořídit vhodné grilovací nástroje.

Pořádně rozžhavte gril!

GrilováníGrilování

Základem veškerého kvalitního grilování je většinou vhodný prostor, kterým tradičně bývá zahrada, a pořadně zapálený gril. Rozhodně je třeba dát si pozor, abychom maso nedávali na gril, který nemá tu pravou teplotu. Maso na něm dělané nemá potom tu pravou chuť. Zajímavou volbou jsou elektrické grily, které jsou schopny držet při svém rozžhavení konstantní teplotu, což do jisté míry zajistí to, že je nebudete muset tak často obsluhovat. Nemusí se do nich ani přikládat. To zabezpečuje naprosto plynulý proces grilování, který nebude rušený zbytečným odběháváním pro dřevěné uhlí.

Grilování není jen o vepřovém a kuřecím masu…

Nejlepší maso na grilování je mladé a libové. Ideální jsou krásně jemně naporcované plátky, které vypadají velmi křehce a svěže. Pokud se někdo rozhodne připravovat větší kusy masa typu celého kuřete, anebo některé části většího zvířete, popřípadě naložené sele, musí mít s grilováním tohoto typu velké zkušenosti. U kuřecího masa je nejjednodušší grilování prsou. Ta je dobrá opékat i s kůží, jelikož maso po ugrilování nebude tolik suché. Na druhou stranu ale nebude tolik dietní. U křidélek anebo stehýnek budete muset být mnohem trpělivější než u prsou, jelikož se grilují delší dobu. U vepřového masa je zpravidla nejlepší volbou krkovice, kýta či kotleta. Nemusíte se rozhodně bát toho, že maso bude vysušené. Stačí zvolit kvalitní marinádu a nebudete mít žádný problém. Rozhodně se není třeba bát i ostatních druhů mas. Pokud koupíte minutkové, kvalitní a dobře namarinované hovězí maso, nachystáte nejen sobě, ale i ostatním gurmánům vynikající pochoutku. Ideální je úprava středně propečená, tedy medium. Bezesporu zajímavou volbu představuje i jehněčí maso, nicméně stojí více peněz. Nejlepšími rybami na grilu jsou hejk, pstruh, makrela či kapr.

Marinujte!

Rozhodně se před grilováním nesmí zapomenout pořádně maso namarinovat. Díky směsici koření v marinádě je maso schopno nasát krásné vůně a také nové nečekané chutě. Maso, které je poměrně tuhé, by se mělo marinovat zhruba 24 hodin. Na vepřové maso by mělo stačit pouhých 12 hodin a jemné kousky masa rybího či kuřecího stačí marinovat pouze několik hodin. Marinujte v plastových, porcelánových anebo nerezových miskách. Čiňte tak v chladu.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:
:
:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


Čtěte také...

Jak na zdravé grilování?

Jak na zdravé grilování?

Zdravé grilování je termínem, který často v mnohých domácnostech pozbývá platnosti, jelikož mnohé potraviny jsou grilovány velmi nezdravým způsobem a lidé mohou po zdravotní stránce hodně trpět. Spousta z nás buď nezná zásady zdravého grilování, anebo je odmítá dodržovat. Shrňme si tedy alespoň někt…

Začíná sezóna grilování

Začíná sezóna grilování

Při pohledu z okna se mnoha lidem v těchto rozzáří oči. Venku konečně začíná převládat jarní počasí, což umožňuje nejen pracovat na zahrádce u domu, ale také pořádat grilování. Právě pro venkovní grilování je potřeba počítat s dobrým počasím, komu by se chtělo grilovat v době, kdy je na zahradě pět …


Grilování je obřad, který si může dopřát každý

Grilování je obřad, který si může dopřát každý

Léto je skvělé a posezení na zahradě k němu pochopitelně nutně patří. Pokud si člověk chce užívat léta plnými doušky, rozhodně nemůže zapomenout na kvalitní grilování. Pokud se rozhodnete právě pro grilování, tak můžete určitě přemýšlet hned o několika různých záležitostech. Typický je například výb…

Grilování steaků má svá pravidla

Grilování steaků má svá pravidla

Většina lidí má letní období spojené především s grilováním. To se řadí mezi velmi oblíbené disciplíny letních měsíců a skrývá v sobě celou řadu příjemných chvilek. Grilování může probíhat různě a spousta lidí se snaží o to, aby ugrilovali co možná nejprofesionálněji. Typické je v tomto ohledu přede…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Ochrana ovocných stromů a keřů je velmi diskutovanou záležitostí. Zejména v jarním období, kdy se stromy pomalu, ale jistě chystají k rozpuku, je třeba vybrat ten správný postřik a jednotlivé stromy jím ošetřit. Problém je v tom, jaký postřik ovocných stromů ovšem zvolit! Postřiků je v nabídce obcho…

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Mnozí lidé určitě nechtějí na nic čekat a určitě nehodlají být pozadu v pěstování paprik anebo pěstování rajčat. Jestliže není zahrádkář líný, určitě si vypěstuje papriky či rajčata přímo ze semínka a nekoupí si již předpěstované rostlinky z některého obchodu nabízejícího zahradní materiál a zboží s…

Co potřebuje k pěstování gerbera v květináči

Co potřebuje k pěstování gerbera v květináči

Pěstování gerber je určitě hodně oblíbenou činností mnohých milovníků krásných květin. Tyto krásné květiny jsou doslova ozdobou mnohých zahradnictví a prodejen s květinami. Jednou ze základních součástí sortimentu takovýchto obchodů jsou určitě jak klasické gerbery, tak i gerbery v květináči. Druhá …