InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Černá moruše a její pěstování

18. listopad 2013 - Rubrika: Pěstování ovoce a zeleniny - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 3

Když se řekne moruše, většině lidí se vybaví známý bourec morušový. Tento brouk zabezpečuje výrobu hedvábí ryze přírodního charakteru. Moruše jsou tedy jednak užitkovými a jednak i okrasnými stromy. V našich podmínkách se daří dobře nejen jim, ale také druhům moruší, které mají jako plody ovoce. To má skvělou chuť a není problém takovýto strom zasadit prakticky kdykoli, když to budeme potřebovat. Soustřeďme se tedy na základní vlastnosti těchto stromů a na jejich pěstování.

Pěstování moruší

Moruše není určitě na pěstování nijak náročná podobně jako některé jiné dřeviny. Optimální je morušovník vysadit do teplejších lokalit, které mohou být z pohledu růstu morušovníku určující. Mnohdy jsou skvělé třeba vinařské lokality, v nichž je teplo opravdu solidní. Sušší stanoviště v polostínu se jeví jako nejvýhodnější varianta. Půdní požadavky morušovníků jsou minimální.

Pěstování ovoce a zeleninyPěstování ovoce a zeleniny

Morušovník černý

Morušovník černý je schopen dosáhnout výšky až okolo 10 metrů a mnohdy vypadá spíše jako keř. Plody tohoto keře jsou poměrně sladší, než je tomu u ostatních morušovníků a jejich aroma je také poněkud ostřejší. Pozor bychom si měli dát na dost silně barvící šťávu. Z hlediska vitamínů je o vynikající plody, které poskytnou celou řadu tolik potřebných látek a vitamínů.

Ostatní morušovníky

Zajímavě vypadá i morušovník bílý. Ten dosahuje zpravidla výšky až kolem 15 metrů. Plody jsou moruše bílé a do určité míry červenají. Z některých kultivarů jmenujme například Laciniatu se zubatě laděnými listy. Pendula má naopak velké převislé větve. Vysoký je především morušovník červený Plody jsou chuťově kyselejší a roste spíše ve Spojených státech amerických. Kombinací morušovníku černého a červeného je morušovník trnavský. Temně karmínové sladké plody stojí zato.



Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:
:
:


Komentáře

herbert hacker

neděle, 1. únor 2015
11:22

dobrý den,prosím o radu;mám černou moruší již 9 rok a ještě nekvetla.Je na jižní osluněné straně.poraďte co dál aby kvetla.Napište,děkuji


posted by: herbert hacker [Odpovědět]

Marie

neděle, 11. červen 2017
15:22

to herbert hacker:


posted by: Marie [Odpovědět] [Skrýt]

Marie

neděle, 11. červen 2017
15:23

to herbert hacker: to Marie:


posted by: Marie [Odpovědět] [Skrýt]


Čtěte také...

Třezalka tečkovaná a její pěstování

Třezalka tečkovaná a její pěstování

Za jednu z magických rostlin je na zahradě považována třezalka tečkovaná. Tato magická rostlince řazena mezi bylinky a vyznačuje se jak svými skvělými účinky, tak i mnohostranností svého použití. Někteří lidé již pěstování třezalky přišli na chuť. Třezalka tečkovaná není na samotné pěstění nijak nár…

Hlíva ústřičná a její pěstování

Hlíva ústřičná a její pěstování

Jednou z nejkvalitnějších hub, které jsou momentálně k dispozici jak v přírodě, tak i v umělých pěstírnách, je hlíva ústřičná. Jedná se o houbu obsahující velké množství lidskému tělu prospěšných látek. Mnohými je označována jako vynikající afrodisiakum. Pokud i vy zatoužíte po její chutí a nechcete…


Máta peprná a její pěstování

Máta peprná a její pěstování

Pěstování bylinek je v poslední době u nás velmi oblíbené. Nejinak tomu je u pěstování máty, která se stala oblíbenou bylinkou v našich domácnostech. Mimo to, že se využívá v kuchyni například na přípravu čaje nebo k vaření, je i léčivá. Poradíme vám, jak na její pěstování, abyste měli po ruce mátu …

Pěstování bazalky a její použití v kuchyni

Pěstování bazalky a její použití v kuchyni

Bazalka (z lat. Ocimum) – patří mezi léčivé byliny, které si bez problémů můžete vypěstovat sami doma. Výhodou je, že k tomu nepotřebujete zahradu. Stačí jen okenní parapet či balkón s truhlíkem. A vynikající bylinu hodící se do většiny pokrmů, hlavně těch italských, máte vždy po ruce. Určitě ocenít…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Ochrana ovocných stromů a keřů je velmi diskutovanou záležitostí. Zejména v jarním období, kdy se stromy pomalu, ale jistě chystají k rozpuku, je třeba vybrat ten správný postřik a jednotlivé stromy jím ošetřit. Problém je v tom, jaký postřik ovocných stromů ovšem zvolit! Postřiků je v nabídce obcho…

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Mnozí lidé určitě nechtějí na nic čekat a určitě nehodlají být pozadu v pěstování paprik anebo pěstování rajčat. Jestliže není zahrádkář líný, určitě si vypěstuje papriky či rajčata přímo ze semínka a nekoupí si již předpěstované rostlinky z některého obchodu nabízejícího zahradní materiál a zboží s…

Jednoduchý návod na pěstování bromélie

Jednoduchý návod na pěstování bromélie

Bromélie patří mezi velmi krásné tropické rostliny, které si již začínají hledat své pevné místo v oblasti domácích evropských zahrad. Záleží pouze na pěstiteli, do jaké míry je ochoten podstoupit riziko pěstování této krásné na podmínky poměrně náročné rostliny. Pokud se ale člověk nebojí, tak mu p…