InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Nebraňte se pěstování paprik, jejich použití v kuchyni je opravdu mnohostranné!

27. duben 2010 - Rubrika: Vitamíny ze zahrady - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 1

Paprika - tato původem mexická rostlina si našla v české kuchyni své místečko. Určitě mezi námi není jediný kuchař či kuchařka, která při svém kouzlení v kuchyni nevyzkoušela nějaký recept na papriky a následně ji pak nezařadila do svého jídelníčku. Paprika nevyniká jen svou barevnou škálou, ale hlavně obsahuje velké množství vitamínů, které jsou tak důležité pro náš organismus.

Paprika se představuje

Vitamíny ze zahradyVitamíny ze zahrady

V Evropě se paprika vyskytuje od 19. století. V našich obchodech je dostupná po celý rok. Pokud si ji budete chtít vypěstovat na zahradě, pak se sklizně dočkáte v podzimních měsících. Paprika spadá do čeledi lilkovité, kde jsou např. zařazeny i brambory či rajčata. Paprika vyniká svou barevností (zelená, červená, žlutá, bílá, černá), různými tvary a rozdílnou chutí. U nás rozlišuje dva typy, a to: sladké papriky a chilli papričky. Sladká paprika vyniká ve středomořské kuchyni, naopak chilli paprička je menší, hodně pálivá a používá se v různých kuchyních celého světa. Její sílu opravdu nepodceňujte. Nejvíce pálí její semínka. A proč tak pálí? Ve žlázkách papriky se vytváří alkaloid kapsaicin, který se dál rozšiřuje – hlavně do semen. V kuchyni se setkáte s paprikou sušenou nebo čerstvou. A co mají oba typy paprik společného? Vitamíny.

Jak paprika působí na náš organismus?

Jak už jsme se výše zmínili, obsahuje paprika spoustu vitamínů např.: C, B1, B2, E. Kromě toho také draslík, hořčík, vápník, křemík, fluor, kyselinu listovou, zinek, jód a železo. Obsahuje více než 90% vody a červená paprika dokonce 3x více vitamínu C než pomeranč. Konzumace papriky tedy mírní bolesti žil, posílí srdce, cévy, sliznici a krevní oběh, podporuje chuť k jídlu a zlepší zrak, zpevní vazivové tkáně a je prevencí migrény. Látka kapsaicin pak pomáhá při žaludečních a střevních infekcích a posiluje obranyschopnost lidského organismu. Takže pěstování paprik vám určitě doporučujeme.




Co vše z ní v kuchyni můžeme vykouzlit?

Paprika se hodí do různých zeleninových salátů a příloh. Jíst ji můžeme jak čerstvou, tak i tepelně upravenou. Hojně se používá i paprikové (sušené) koření. Z teplé kuchyně jste už určitě někdy ochutnali např. papriky plněné mletým masem s rajskou omáčkou. To je mňamka. Dále se přidává paprika do sýrů, uzenin, masitých jídel, tvarohů či omáček. Její použití není jen v potravinářském průmyslu, ale i v lékařství.



Hodnocení

Hodnocení: 4.11 hvězdiček / Hodnoceno: 9x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:
:
:


Komentáře

Pedro

sobota, 17. březen 2012
11:17

posted by: Pedro [Odpovědět]


Čtěte také...

Pěstování bazalky a její použití v kuchyni

Pěstování bazalky a její použití v kuchyni

Bazalka (z lat. Ocimum) – patří mezi léčivé byliny, které si bez problémů můžete vypěstovat sami doma. Výhodou je, že k tomu nepotřebujete zahradu. Stačí jen okenní parapet či balkón s truhlíkem. A vynikající bylinu hodící se do většiny pokrmů, hlavně těch italských, máte vždy po ruce. Určitě ocenít…

Jak na opravdu kvalitní výsev paprik?

Jak na opravdu kvalitní výsev paprik?

Papriky patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny a není ani divu, že je také řazena mezi plodiny, které se vysévají na zahradách pravděpodobně nejvíce. Na otázku, prčo právě výsev paprik, bychom si mohli odpovědět hned několika různými argumenty. Tím prvním je zcela jistě samotné využití papriky v k…


Pěstování paprik mnohou zhatit fyziologické poruchy paprik

Pěstování paprik mnohou zhatit fyziologické poruchy paprik

Papriky jsou prakticky nejrozšířenější zeleninou, která se na zahradách v tuzemsku pěstuje. K dispozici je celá řada odrůd paprik. Určitě není problém vybrat si papriky dle svého vlastního vkusu. Z pohledu druhů jsou charakteristické hlavně klasické kapie červené barvy, které jsou hodně oblíbené pro…

Několik postřehů k pěstování paprik

Několik postřehů k pěstování paprik

Vypěstovat si doma krásnou velkou papriku určitě stojí zato a popravdě řečeno, papriky patří mezi jedny z nejčastěji volených plodin prakticky na jakoukoli zahrádku. Člověk si je vybírá pochopitelně hned z několika základních důvodů. Jedním z nich je ovšem určitě i to, že pěstování paprik je poměrně…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Ochrana ovocných stromů a keřů je velmi diskutovanou záležitostí. Zejména v jarním období, kdy se stromy pomalu, ale jistě chystají k rozpuku, je třeba vybrat ten správný postřik a jednotlivé stromy jím ošetřit. Problém je v tom, jaký postřik ovocných stromů ovšem zvolit! Postřiků je v nabídce obcho…

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Mnozí lidé určitě nechtějí na nic čekat a určitě nehodlají být pozadu v pěstování paprik anebo pěstování rajčat. Jestliže není zahrádkář líný, určitě si vypěstuje papriky či rajčata přímo ze semínka a nekoupí si již předpěstované rostlinky z některého obchodu nabízejícího zahradní materiál a zboží s…

Malý návod na stavbu udírny

Malý návod na stavbu udírny

Udírna je snem mnohých mužů a žen, kteří vlastní zahrady. Právě jednoduchá udírna totiž umí vykouzlit doslova divy, a to jak s masem, tak i s různými uzeninami a sýrem. Takové domácí vyuzená klobáska z udírny anebo kuřecí kýty připravované v kouři rozhodně mluví za své. Spousty lidí odradí od těchto…