InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

V čem je výhodné sázení brambor, aneb brambory pod drobnohledem

29. duben 2010 - Rubrika: Vitamíny ze zahrady - Autor: Radek Štěpán - reaguj na článek

Brambory – málo kdo z nás by si už bez nich dovedl představit svůj jídelníček. V kuchyni jsou mezi ostatními surovinami na předním místě. Dá se z nich vyčarovat téměř vše, ať už je to jídlo na sladko, na slano, jako hlavní chod či jen nějaká chuťovka. Brambory jsou mimo jiné bohaté na uhlohydráty. Nedali na ně dopustit už naši předkové, kterým dodávaly sílu při těžké práci na poli.

Jak se k nám, ale samotné brambory dostaly?

Vitamíny ze zahradyVitamíny ze zahrady

Původ sázení brambor je v Jižní Americe, konkrétně v oblasti Peru a Chile. Tady už se brambory pěstovaly před více jak 8000 lety. Kolem roku 1600, přesněji 1570, se brambory dostaly do Španělska (Evropy) díky mořeplavcům Kryštofa Kolumba. K nám se dostaly až v 17. století, a to přes Vídeň. Asi by málokdo z nás čekal, že jsou brambory v českých zemích tak krátkou dobu. Jejich název vznikl odvozením ze slova Branibor – „brambury“, odkud byla dovezena spousta brambor za vlády Marie Terezie. Na počátku 19. století pomohly překonat hladomor. Sázení brambor a jejich pěstování se tak stalo důležitou součástí zemědělství téměř každé země. A určitě je najdeme již zasazené i na vaší zahradě.

Tři typy brambor…

Odrůdy brambor vyskytujících se na trhu řadíme do tří varných typů.

  • Brambory typu A – mají dužinu žluté až žlutobílé barvy, hladkou slupku a jejich tvar připomíná rohlíček či ledvinky. Hodí se pro vaření ve slupce na bramborový salát či přílohy.
  • Brambory typu B – jsou polopevné a vhodné např. do polévek, salátů, jako příloha či restované.
  • Brambory typu C – mají bílou dužinu, jsou moučnaté, škrobovité a po uvaření se rozpadají. Využívají se na přípravu knedlíků, kaší nebo bramborové těsto.


Jaké látky obsahují brambory?

Brambory obsahují uhlohydráty – především škrob – a představují tak důležitý zdroj energie lidského organismu. Jsou bohaté na vitamíny: A, B1, B2, B6, C. Vitamínu C mají přibližně stejné množství, jako se nachází v jablkách. V bramborách najdete draslík, fosfor, železo, vápník, sodík, chlór a jód. Obsahují bílkovinu, jsou dobrým zdrojem vlákniny a nemají skoro žádný tuk. Zajímavostí je, že brambory mají i alatoin – látku, která má hojivé účinky. Tato látka urychluje regenerační procesy v organismu a využívá se např. v kosmetice.

Brambory v kuchyni aneb lze je konzumovat při dietě?

Brambory představují dostupnou a levnou surovinu, proto jsou v kuchyni velmi často používány. Určitě znáte recepty nebo jste už někdy ochutnali francouzské brambory, bramboráky, bramborové šišky, šťouchané brambory, bramborový salát, hranolky, krokety či bramborový guláš. Pro ty, kteří mají strach jíst brambory, aby nebyla ohrožena jejich dieta, máme dobrou zprávu - z jídelníčku je určitě nemusíte vyřadit. Brambory obsahují jen malé množství tuku (ve 100g vařených brambor je jen 300 kJ). Nebojte se tedy a klidně si brambory dopřejte. Jen vynechejte tatarku, majonézu, máslo a hranolky či bramboráky.



Hodnocení

Hodnocení: 3.6 hvězdiček / Hodnoceno: 5x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:
:
:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


Čtěte také...

Nakupujeme kvalitní sadbové brambory

Nakupujeme kvalitní sadbové brambory

Brambory zcela jistě patří mezi základní potraviny, které tvoří v podstatě skoro hlavní část stravy obyvatele České republiky, ale také mnohých dalších zemí nejen Evropské unie. Skutečnost je taková, že jejich obliba je opravdu velká. Svědčí o tom i různé druhy použití brambor. Kdo by ostatně neznal…

Pěstování brambor se na zahradu pomalu vrací

Pěstování brambor se na zahradu pomalu vrací

Nejoblíbenější přílohou k většině pokrmů jsou u nás bezesporu brambory. Mnozí z nás si brambory nakupují přímo v supermarketech. Jejich chuť ale není zrovna optimální, a tak stojí zato podívat se to, kde se kupují bio brambory anebo si je jednoduše vypěstovat doma. Brambory se řadily vždy mezi tradi…


Brambory na uskladnění a ovoce je nutné udržovat jako v bavlnce!

Brambory na uskladnění a ovoce je nutné udržovat jako v bavlnce!

Brambory na uskladnění jsou poměrně hodně diskutovanou záležitostí, jelikož prakticky všechny rodiny potřebují mít kvalitní zásobu brambor na zimu. Namítnout by snad bylo možné to, že brambory lze dokupovat v průběhu roku. Skutečnost je ovšem taková, že jejich kvalita nebývá zrovna ideální. Těžko ta…

Sadba brambor a její aspekty

Sadba brambor a její aspekty

Je jasné, že většina odrůd brambor je již touto dobou dávno v zemi, nicméně najdou se i lidé, kteří se rozhodnou pro sázení pozdních odrůd brambor i touto dobou. Brambory patří mezi nutričně i chuťově vynikající plodiny, takže stojí za to je na zahrádce mít. Spousta z nás sice namítne, že brambory l…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Ochrana ovocných stromů a keřů je velmi diskutovanou záležitostí. Zejména v jarním období, kdy se stromy pomalu, ale jistě chystají k rozpuku, je třeba vybrat ten správný postřik a jednotlivé stromy jím ošetřit. Problém je v tom, jaký postřik ovocných stromů ovšem zvolit! Postřiků je v nabídce obcho…

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Mnozí lidé určitě nechtějí na nic čekat a určitě nehodlají být pozadu v pěstování paprik anebo pěstování rajčat. Jestliže není zahrádkář líný, určitě si vypěstuje papriky či rajčata přímo ze semínka a nekoupí si již předpěstované rostlinky z některého obchodu nabízejícího zahradní materiál a zboží s…

Jednoduchý návod na pěstování bromélie

Jednoduchý návod na pěstování bromélie

Bromélie patří mezi velmi krásné tropické rostliny, které si již začínají hledat své pevné místo v oblasti domácích evropských zahrad. Záleží pouze na pěstiteli, do jaké míry je ochoten podstoupit riziko pěstování této krásné na podmínky poměrně náročné rostliny. Pokud se ale člověk nebojí, tak mu p…