InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Domácí popcorn? Rady, jak pěstovat kukuřici

2. červenec 2018 - Rubrika: Pěstování ovoce a zeleniny - Autor: Radek Štěpán - reaguj na článek

Už jste někdy přemýšleli o pěstování kukuřice právě na vaší zahradě. Pokud jste nikdy nenarazili na dostatečné informace nebo se vám zdálo pěstování těžké, určitě přečtěte následující text. Poradíme vám, jak správně pěstovat tuto rostlinu a také nabídneme tipy a triky pro co nejlepší úrodu.

Pěstování kukuřice

V květnu je nejlepší začít s výsevem kukuřice, respektive jejich semen. Jde o vcelku estetickou, a hlavně užitečnou plodinu, která je k nepřehlédnutí na každé zahradě. Pokud chcete pěstovat kukuřici na domácí praže ní a vaření oblíbeného popcornu, určitě zvolte pukancovou odrůdu této rostliny. A jak pak na přípravu? Je snadná. Prostě jen vložte zrna do hrna s olejem. Při pražení pak krásně pukají a popcorn je na světě. Kukuřici se nejlépe daří ve výživné a propustné půdě. Obohacování kompostem jen zlepší její vitalitu a vaši následnou úrodu.

S výsevem začínáme v květnu

S výsevem semen kukuřice začněte už v průběhu května. Vždy je nejlepší počkat konec období posledních nočních mrazů. Vždy vkládejte semena v rozestupech asi 10 cm do dvojitých řádků. Mezi nimi nechte asi půl metru rozestup. Je totiž dobré pěstovat více kukuřic vedle sebe. Lépe se pak opylují. Kukuřice klíčí nejlépe v podmínkách, kdy je nad 20°C. Proto je dobré, když nejdříve vymáčíme semena ve vlažné vodě doma. Poté semeno nabobtná a my jej vysejeme na teplé místo s dostatkem slunečního záření. Vaše dílo překryjte průsvitnou fólií. Jakmile začnou semena klíčit, odstraňujte fólii. Na řadu přichází netkaná textilie.

Pěstování ovoce a zeleninyPěstování ovoce a zeleniny

Výroba popcornu – záleží na kvalitě zrn.

Pokud sklidíte úrodu kukuřice, nechte tato zrna uschnout a zhnědnout. Na rozdíl od cukrové odrůdy kukuřice se pukancový typ sklízí takto. Cukrová kukuřice se sklízí dřív něž ztvrdne. Klasy odlomte a nechte na vzdušném místě. Pár týdnů ještě sušte. Poté již můžete zrna pražit a vyrobit si svůj domácí popcorn. Pokud vám zrnka nepukají, nejde o dostatečně suchá a musíte je nechat ještě uschnout. PO usušení je dobré nechat kukuřice, respektive jejich zrna v dobře těsnící nádobě. Takto uschované vám vydrží i několik let.



Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Zahrada a péče o trávník: Kde získat praktické rady a tipy

Zahrada a péče o trávník: Kde získat praktické rady a tipy

Nelíbí se vám vzhled vaší zahrady a nevíte, co s tím udělat? Asi jste se o ni doposud málo starali. Ono není dobré, když se o trávník a rostliny, které zde máte vysazeny, staráte jen jednou či dvakrát do roka.

Rady, jak správně sekat trávu a starat se o sekačku

Rady, jak správně sekat trávu a starat se o sekačku

Každý, kdo má zahradu, zná tuto povinnost – sekání trávy. Může se zdát, že na tom nic není, ale, aby byla vaše zahrada kvalitně posečená a váš trávník byl vitální, potřebujete ostrý nůž i vhodnou metodu sečení trávy. Dnes se podíváme na rady, tipy a triky týkající se této aktivity.


Jak správně vybrat elektrocentrálu? Přinášíme rady a tipy pro výběr elektrocentrály

Jak správně vybrat elektrocentrálu? Přinášíme rady a tipy  pro výběr elektrocentrály

Elektrocentrály jsou takzvaně „měkký zdroj“ elektrické energie. Pro spolehlivý rozběh připojených spotřebičů je důležité zohlednit jejich konstrukci a výkon.

Tři rady pro správný výběr stínící sítě nejen na plot

Tři rady pro správný výběr stínící sítě nejen na plot

Kvalitní zastínění je nezbytné jak z hlediska eliminace zdraví škodlivého UV záření, tak i z pohledu zajištění dostatečného soukromí. Ne každému je příjemné, když se musí vystavovat na očích nenechavých sousedů. Jestliže hledáte cenově dostupné a efektivní řešení, můžete s klidným srdcem vsadit na s…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…

Jak vybrat zahradní párty stan

Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…

Sázení cibule

Sázení cibule

Jednou z nejoblíbenějších tuzemských plodin je zcela jistě cibule. Její pěstování je hojné a cibuli lze spatřit prakticky na všech zahrádkách. Cibule je plodinou, která se může pochlubit velmi hlubokou historií. Původ cibule je v západní části Asie, konkrétně někde na půdě Iránu a Pakistánu. Pěstova…