InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Stévie sladká jako zdravé přírodní sladidlo

26. červen 2014 - Rubrika: Komerční sdělení - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 1

Slazení klasickým rafinovaným cukrem je často kritizováno nejedním odborníkem na zdravou stravu. Není se čemu divit, jelikož zejména řepný cukr v tradiční podobě zcela určitě lidskému zdraví i v jen trochu větším množství neprospívá. Vynikající alternativou rafinovaného cukru je stévie sladká. Tato nízkokalorická a přitom hodně sladká a léčivá rostlina dokáže doslova divy. Představme si tedy stévii podrobněji a soustřeďme se nejen na její vlastnosti, ale i na pěstování této rostliny.

Stévie převyšuje cukr ve všech směrech

Stévie sladká pochází z Jižní Ameriky a v našich končinách zatím příliš známá není. Postupně ale díky svým vlastnostem začíná pronikat i k nám a není problém ji sehnat třeba v podobě semínek. Stévie funguje především jako skvělé přírodní zdravé sladidlo. Když jej z hlediska sladkosti porovnáme s cukrem, pak zjistíme, že stévie sladká je až 300x sladší než cukr. Nabízí navíc další nesporné devízy. V první řadě je mnohem méně kalorická a neškodí chrupu. Zuby naopak dokáže ještě chránit před vlivy jiných potravin. Její chuť je oproti cukru poněkud odlišná, ale není problém si na ni zvyknout.

Využití stévie sladké

Nejčastěji se stévie sladká používá jako alternativní sladidlo místo cukru. Můžete s ní tedy sladit různé nápoje, anebo ji přidávat do pokrmů. Stévie dokáže na rozdíl od cukru také pomoct trávení a tlumí i tolik obávané pálení žáhy. Pokud trpíte cukrovkou, pak se jedná o optimální sladidlo. Dokáže totiž zvýšit produkci inzulínu. Využít je možné účinky stévie sladké i v ústní vodě. Již jen žvýkání listu zničí bakterie způsobující zápach z úst. Známé jsou i její účinky, které snižují touhu po alkoholu a nikotinu z cigaret.

Komerční sděleníKomerční sdělení

Vypěstujte si jednoduše stévii sladkou doma

Pěstování stévie sladké není rozhodně nijak náročné. Stévie je trvalkou, která dosahuje v maximu výšky 80 cm. V našich podmínkách je vysoká pouze přiblížně 50 cm. Výsev semínek stívie je ideální realizovat přímo do skleníku anebo v interiéru do květináče. Ven na zahradu se stévie sladká sázet nedoporučuje. Nejdůležitější jsou pro vyklíčení a následný růst půdní podmínky. Půda musí mít pH od 5,5 do 6,5 a dostatečnou, ale ne přílišnou vlhkost. Nejvhodnější je zvolit klasický substrát pro muškáty. Pro kvalitní růst potřebuje stévie sladká teplotu okolo 25 stupňů Celsia. Rostlina stévie dokáže i přezimovat, a to při teplotě od 8 do 14 stupňů Celsia. Pozor si dejte jen na teploty pod 5 stupňů, při nichž stévie sladká vadne.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:
:
:


Komentáře

Jana

čtvrtek, 3. červenec 2014
18:24

stévií už sladím přes rok a musím potvrdit, že mi hodně ulehčila od pálení žáhy


posted by: Jana [Odpovědět]


Čtěte také...

Pěstování a sklizeň stévie

Pěstování a sklizeň stévie

Stévie má drobné nenápadné květy bílé barvy. Je nízkokalorická, ale přitom sladká. Pěstovat doma ji můžete nejen jako sladidlo, ale i pro její léčivé účinky. V lékárnách je stévie k dostání ve formě tablet nebo prášku. V bylinkářství seženete stévii sušenou. Vypěstovat si ji však můžete sami a věřte…

Bio krby jako ryze přírodní volba

Bio krby jako ryze přírodní volba

Bio krby jsou moderní interiérovou i exteriérovou variantou krbů, které funguje v součinnosti s přírodou a nijak jí tak neškodí, jako je tomu v případě, že si lidé pořídí klasické vnitřní anebo venkovní krby, v nichž dochází ke spalování převážně tuhých paliv. Pokud si chtějí lidé pořídit do své zah…


Stévie: Známá neznámá náhražka cukru

Stévie: Známá neznámá náhražka cukru

Informace o škodlivosti cukru na nás číhají v postatě neustále. Ze všech stran jsme jimi doslova bičování, ač na nich nemusí být až tolik pravdy. Přesto není od věci vsadit na přírodní slazení. Naším tipem je stévie sladká, která má sice své domovské místo v oblasti Jižní Ameriky, nicméně i v České …

Jak na zdravé grilování?

Jak na zdravé grilování?

Zdravé grilování je termínem, který často v mnohých domácnostech pozbývá platnosti, jelikož mnohé potraviny jsou grilovány velmi nezdravým způsobem a lidé mohou po zdravotní stránce hodně trpět. Spousta z nás buď nezná zásady zdravého grilování, anebo je odmítá dodržovat. Shrňme si tedy alespoň někt…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Ochrana ovocných stromů a keřů je velmi diskutovanou záležitostí. Zejména v jarním období, kdy se stromy pomalu, ale jistě chystají k rozpuku, je třeba vybrat ten správný postřik a jednotlivé stromy jím ošetřit. Problém je v tom, jaký postřik ovocných stromů ovšem zvolit! Postřiků je v nabídce obcho…

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Mnozí lidé určitě nechtějí na nic čekat a určitě nehodlají být pozadu v pěstování paprik anebo pěstování rajčat. Jestliže není zahrádkář líný, určitě si vypěstuje papriky či rajčata přímo ze semínka a nekoupí si již předpěstované rostlinky z některého obchodu nabízejícího zahradní materiál a zboží s…

Jednoduchý návod na pěstování bromélie

Jednoduchý návod na pěstování bromélie

Bromélie patří mezi velmi krásné tropické rostliny, které si již začínají hledat své pevné místo v oblasti domácích evropských zahrad. Záleží pouze na pěstiteli, do jaké míry je ochoten podstoupit riziko pěstování této krásné na podmínky poměrně náročné rostliny. Pokud se ale člověk nebojí, tak mu p…