InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Pěstování a sklizeň stévie

8. září 2014 - Rubrika: Pěstování ovoce a zeleniny - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 1

Stévie má drobné nenápadné květy bílé barvy. Je nízkokalorická, ale přitom sladká. Pěstovat doma ji můžete nejen jako sladidlo, ale i pro její léčivé účinky. V lékárnách je stévie k dostání ve formě tablet nebo prášku. V bylinkářství seženete stévii sušenou. Vypěstovat si ji však můžete sami a věřte, že na tom není nic složitého.

Pěstování stévie

Pro pěstování stévie si připravte zahradní substrát, který bude obsahovat dostatečné množství humusu. Stévie je náročná na teplo, proto se jí velmi dobře daří ve skleníku, kde je pro ni dostatečná vlhkost a ideální teplota. Rostlince se bude dařit také venku na záhoně nebo v květináči. Stévii se daří při teplotě od 24 do 26 °C. Substrát udržujte stále vlhký, ale nepřelévejte ho. Při péči o rostlinku nezapomínejte na sestřih. Rostlinu sestříhejte na výšku asi 10 cm. Na zimu umístěte rostlinu do místnosti s teplotou kolem 8–14 °C. Udělejte to před tím, než teplota klesne pod 5 °C, jinak byste o stévii díky podzimním mrazíkům mohli přijít. Na jaře ji přesaďte do větší nádoby, ve které obnoví růst.

Sklizeň stévie

Stévii sklízejte v době, kdy vykvete. To by měla být rostlinka již dostatečně velká a připravená ke sklizni. V době kvetení je totiž nejsladší. Rostlinku odstřihněte zhruba 10 až 12 cm nad zemí. Její růst se automaticky obnoví a znovu se začne rozvětvovat. Stévie sladká je zdravým přírodním sladidlem, obsahuje steviosid a rebaudiosid. Stévií můžete sladit nápoje, takže použijete stévii místo cukru krystal. Dále stévii místo cukru můžete použít při přípravě sladkých vařených i pečených pokrmů. Její výhodou je zejména to, že není oproti cukru tak kalorická. Chuťově je jiná než cukr, ale dá se na toto „zdravější“ sladidlo zvyknout.

Pěstování ovoce a zeleninyPěstování ovoce a zeleniny

Stévie a její použití

Stévii sladkou jsme vám již doporučili jako nízkokalorické sladidlo. Navíc má i účinky prospěšné našemu zdraví. Nejenže zlepšuje trávení a mírní pálení žáhy, ale zvyšuje i produkci inzulínu, tudíž je výborná pro cukrovkáře. Ze stévie můžete použít listy k žvýkání pro lepší dech. Ke stejným účelům můžete využít i ústní vodu. Preventivně působí proti kazivosti zubů a parodontóze. Má antibakteriální a hojivé účinky. Používá se na rány, ekzém, akné i na štípnuté hmyzem.



Hodnocení

Hodnocení: 1.5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:
:
:


Komentáře

Janda

středa, 24. únor 2016
16:21

Jak se extrakuje cukr z listů stévie? Jde mi o postup. Děkuji.


posted by: Janda [Odpovědět]


Čtěte také...

Černý rybíz, jeho pěstování, sklizeň a zpracování

Černý rybíz, jeho pěstování, sklizeň a zpracování

Černý rybíz je řazen mezi vitamínové bomby. Pokud chcete mít vitamíny ze zahrady, tak je ideální jej vysadit. Rybíz se dá vysadit na kteroukoli zahradu, jelikož nezabere až tolik prostoru. Vybrat si lidé mohou jak rybíz keříkovým tak i rybíz, který jakoby tvořil menší stromečky. Pěstování této rostl…

Stévie: Známá neznámá náhražka cukru

Stévie: Známá neznámá náhražka cukru

Informace o škodlivosti cukru na nás číhají v postatě neustále. Ze všech stran jsme jimi doslova bičování, ač na nich nemusí být až tolik pravdy. Přesto není od věci vsadit na přírodní slazení. Naším tipem je stévie sladká, která má sice své domovské místo v oblasti Jižní Ameriky, nicméně i v České …


Stévie sladká jako zdravé přírodní sladidlo

Stévie sladká jako zdravé přírodní sladidlo

Slazení klasickým rafinovaným cukrem je často kritizováno nejedním odborníkem na zdravou stravu. Není se čemu divit, jelikož zejména řepný cukr v tradiční podobě zcela určitě lidskému zdraví i v jen trochu větším množství neprospívá. Vynikající alternativou rafinovaného cukru je stévie sladká. Tato …

Sklizeň cibule a její uchování

Sklizeň cibule a její uchování

Cibule jednou z plodin, které rozhodně patří prakticky na každou zahradu. Ostatně již samotná spotřeba cibule v našich končinách je obrovská, takže se určitě vyplatí vypěstovat si alespoň několik desítek cibulí v domácích podmínkách. Pokud jste již tak neučinili, tak právě nyní nastal nejvyšší čas p…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Ochrana ovocných stromů a keřů je velmi diskutovanou záležitostí. Zejména v jarním období, kdy se stromy pomalu, ale jistě chystají k rozpuku, je třeba vybrat ten správný postřik a jednotlivé stromy jím ošetřit. Problém je v tom, jaký postřik ovocných stromů ovšem zvolit! Postřiků je v nabídce obcho…

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Mnozí lidé určitě nechtějí na nic čekat a určitě nehodlají být pozadu v pěstování paprik anebo pěstování rajčat. Jestliže není zahrádkář líný, určitě si vypěstuje papriky či rajčata přímo ze semínka a nekoupí si již předpěstované rostlinky z některého obchodu nabízejícího zahradní materiál a zboží s…

Co potřebuje k pěstování gerbera v květináči

Co potřebuje k pěstování gerbera v květináči

Pěstování gerber je určitě hodně oblíbenou činností mnohých milovníků krásných květin. Tyto krásné květiny jsou doslova ozdobou mnohých zahradnictví a prodejen s květinami. Jednou ze základních součástí sortimentu takovýchto obchodů jsou určitě jak klasické gerbery, tak i gerbery v květináči. Druhá …