InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Tradiční grilování na dřevěném uhlí

5. srpen 2010 - Rubrika: Grilování - Autor: Radek Štěpán - reaguj na článek

Vždy, když se po zimě blíží jaro, tak si člověk kromě krásné zahrady vybaví také voňavé dobrůtky, které se připravují při grilování. K tomu, abyste si ovšem ugrilovali, potřebujete jednak kvalitní gril a většinou také dřevěné uhlí. V dnešní době sice existuje spousta různých moderních grilů. Na mysli můžeme mít třeba gril elektrický, gril plynový anebo gril lávový. Skutečnost je ale taková, že grilování na dřevěném uhlí je doslova klasikou! Lidé milují skvělou chuť připravovaného masa, kterou mu dá právě kvalitní dřevěné uhlí!

Několik obecných faktů o dřevěném uhlí

GrilováníGrilování

Dřevěné uhlí je prakticky topivem. Jde o karbonizované dřevo, jež vzniká za velmi vysokých teplot, bez toho aniž by k tomuto byl potřebný kyslík. Jeho přístup je zamezen. V dobách dřívějších se toto uhlí připravovalo v takzvaných milířích. Ty už ale dnes známé pouze z pohádek, jelikož dnešní dřevěné uhlí se připravuje v takzvaných kovových karbonizérech. V minulosti bylo dřevěné uhlí využíváno v podstatě ke všem činnostem spojeným se vznikem tepla a žáru jako takového. Používalo se jak v kovárně, tak třeba i ke klasickému topení. Později bylo toto uhlí nahrazeno uhlím černým a pak moderními topivy. V současnosti se využívá již jen na grilování a snad na výrobu střelného prachu pro starší zbraně.

Dřevěné uhlí a jeho složení

Složení dřevěného uhlí odpovídá tomu, že vzniká z klasického dřeva za velmi vysokých teplot. Sestává se také z nečistého uhlíku, který je ovšem prchavý. V takzvaném živočišném uhlí se nachází i hořčík, což ovšem o hnědém uhlí na otop či grilování nemusí platit. Když se zaměříme na vzhled hnědého uhlí, tak jde o surovinu, jejíž vzhled je typický neforemnými kousky hnědočerné barvy, které při dotyku značně špiní. Dřevěné uhlí je z pohledu hmotnosti lehoučké a je schopno dosáhnout velmi silného žáru, jenž je na grilování potřebný!

Dřevěné uhlí, anebo brikety?

Mnohým se grilování na dřevěném uhlí klasického vzhledu omrzelo, jelikož přišli na to, že mnohem foremnější jsou brikety. Z pohledu kvality je ovšem mnohem lepší standardní dřevěné uhlí. Obsahuje mnohem méně popela. Ten je právě u briket velmi nepříjemný a pro lidský organismus škodlivý. Dřevěné uhlí obsahuje více uhlíku, jenž podporuje hoření, takže se rozžhaví mnohem dříve. Jinak i laika zaujme ta skutečnost, že dřevěné uhlí je levnější než brikety!



Hodnocení

3 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Grily na dřevěné uhlí jsou klasikou

Grily na dřevěné uhlí jsou klasikou

Češi jsou doslova milovníci grilování a všeho, co s ním souvisí. Velmi často vídáme na zahradách a zahrádkách grily, na nichž se připravují nejrůznější kulinářské speciality, které voní široko daleko a nedají mnohým lidem spát. Když se ke grilu koupí ještě soudek kvalitního piva, tak to rozhodně nem…

Zahradní grily na dřevěné uhlí, které se zažehnou skoro samy

Zahradní grily na dřevěné uhlí, které se zažehnou skoro samy

Víte, že existují grily, které se během pár vteřin rozpálí i bezpečně uhasí? Seznamte se s šikovnými grily Char-Broil.


Vybíráme gril na dřevěné uhlí

Vybíráme gril na dřevěné uhlí

Kvalitní gril na dřevěné uhlí může být vynikajícím pomocníkem při přípravě celé řady zajímavých pokrmů. Určitě si lze vybírat hned z několika variant, které mohou být naprosto skvělou volbou. Rozhodně nelze tvrdit, že by tento typ grilu byl jaksi univerzální záležitostí, u níž není třeba přemýšlet o…

Jak na zdravé grilování?

Jak na zdravé grilování?

Zdravé grilování je termínem, který často v mnohých domácnostech pozbývá platnosti, jelikož mnohé potraviny jsou grilovány velmi nezdravým způsobem a lidé mohou po zdravotní stránce hodně trpět. Spousta z nás buď nezná zásady zdravého grilování, anebo je odmítá dodržovat. Shrňme si tedy alespoň někt…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…

Jak vybrat zahradní párty stan

Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…

Sázení cibule

Sázení cibule

Jednou z nejoblíbenějších tuzemských plodin je zcela jistě cibule. Její pěstování je hojné a cibuli lze spatřit prakticky na všech zahrádkách. Cibule je plodinou, která se může pochlubit velmi hlubokou historií. Původ cibule je v západní části Asie, konkrétně někde na půdě Iránu a Pakistánu. Pěstova…