
Jak na zdravé grilování?
6. červenec 2012 - Rubrika: Grilování - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 1Zdravé grilování je termínem, který často v mnohých domácnostech pozbývá platnosti, jelikož mnohé potraviny jsou grilovány velmi nezdravým způsobem a lidé mohou po zdravotní stránce hodně trpět. Spousta z nás buď nezná zásady zdravého grilování, anebo je odmítá dodržovat. Shrňme si tedy alespoň některé zásady zdravého grilování, které jsou z hlediska své závažnosti na úplném vrcholu a jsou tedy jakýmsi minimem, které bychom měli při grilování akceptovat.
Základem je kvalitní surovina
Kvalitní zdravé grilování se vyznačuje hlavně tím, že jsou grilovány suroviny, které se vyznačují vysokou kvalitou. Maso musí být čerstvé a šťavnaté. Určitě je nutní si dát pozor na to, aby nedocházelo k vysoušení masa vlivem velmi dlouhého pobytu této suroviny na grilu. Některá velmi tuhá masa je proto výhodné předem předvařit. Hlavně grilování selete je v tomto ohledu hodně disponované. Určitě je výhodnější volit masa, která jsou chlazená a upřednostnit je před mraženými. Pozor bychom také měli dát na různé polotovary, špekáčky a další uzeniny s obsahem umělých látek.
Začít je třeba ve správný čas
Grilovat bychom měli určitě v ten správný čas, jelikož zejména grilování na málo nedostatečně rozpáleném grilu může být nekvalitní. U grilu na dřevěné uhlí je nutné počkat na to, až bude uhlí rozpáleno doběla. Pokud tomu tak není, mnohdy se z uhlí uvolňují některé látky, které jsou nežádoucí a často i zdraví škodlivé. V tomto je gril na dřevěné uhlí poměrně nevýhodný. U elektrického grilu je třeba také počkat až do momentu, kdy je gril úplně rozpálený a spirála je žhavá.
Pozor na přebytečný tuk
Tuk je sice základním nositelem chuti u mas, nicméně jeho přebytečné množství může mít nežádoucí účinky. I proto je vhodné přebytečné kousky tuku odkrájet z masa pryč. Pozor bychom také mněli dát i při samotném grilování, aby zejména u grilu na dřevěné uhlí neodkapával přebytečný tuk na rozpálené uhlíky. Grilované suroviny je zapotřebí pravidelně natírat olejem anebo marinádou.

Autor: Radek Štěpán
Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Nenašli jste co jste hledali?
[Nahoru ↑]
Nejčtenější články
Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…
Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…
Sázení cibule

Jednou z nejoblíbenějších tuzemských plodin je zcela jistě cibule. Její pěstování je hojné a cibuli lze spatřit prakticky na všech zahrádkách. Cibule je plodinou, která se může pochlubit velmi hlubokou historií. Původ cibule je v západní části Asie, konkrétně někde na půdě Iránu a Pakistánu. Pěstova…
Co u nás hledáte?
choroby rybízu druhy slepic hvozdík zahradní jak naložit maso na uzení jarní postřik meruněk jarní postřik švestek kdy sázet cibuli kdy stříhat ovocné stromy kozí rohy pěstování nemoci rybízu papriky kozí rohy pěstování pěstování marihuany postřik na švestky postřik švestek přesazování růží proč se slepice ozobávají sazeni brambor sázení cibule sazeni fazolí setí rajčat stavba udírny stříhání jabloní na jaře stříhání jabloní strihani ovocných stromu stříhání stromů tipec u slepic tůje a ovocné stromy výsadba cibule výsev majoránkyHints