InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Jak na zdravé grilování?

6. červenec 2012 - Rubrika: Grilování - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 1

Zdravé grilování je termínem, který často v mnohých domácnostech pozbývá platnosti, jelikož mnohé potraviny jsou grilovány velmi nezdravým způsobem a lidé mohou po zdravotní stránce hodně trpět. Spousta z nás buď nezná zásady zdravého grilování, anebo je odmítá dodržovat. Shrňme si tedy alespoň některé zásady zdravého grilování, které jsou z hlediska své závažnosti na úplném vrcholu a jsou tedy jakýmsi minimem, které bychom měli při grilování akceptovat.

Základem je kvalitní surovina

GrilováníGrilování

Kvalitní zdravé grilování se vyznačuje hlavně tím, že jsou grilovány suroviny, které se vyznačují vysokou kvalitou. Maso musí být čerstvé a šťavnaté. Určitě je nutní si dát pozor na to, aby nedocházelo k vysoušení masa vlivem velmi dlouhého pobytu této suroviny na grilu. Některá velmi tuhá masa je proto výhodné předem předvařit. Hlavně grilování selete je v tomto ohledu hodně disponované. Určitě je výhodnější volit masa, která jsou chlazená a upřednostnit je před mraženými. Pozor bychom také měli dát na různé polotovary, špekáčky a další uzeniny s obsahem umělých látek.

Začít je třeba ve správný čas

Grilovat bychom měli určitě v ten správný čas, jelikož zejména grilování na málo nedostatečně rozpáleném grilu může být nekvalitní. U grilu na dřevěné uhlí je nutné počkat na to, až bude uhlí rozpáleno doběla. Pokud tomu tak není, mnohdy se z uhlí uvolňují některé látky, které jsou nežádoucí a často i zdraví škodlivé. V tomto je gril na dřevěné uhlí poměrně nevýhodný. U elektrického grilu je třeba také počkat až do momentu, kdy je gril úplně rozpálený a spirála je žhavá.

Pozor na přebytečný tuk

Tuk je sice základním nositelem chuti u mas, nicméně jeho přebytečné množství může mít nežádoucí účinky. I proto je vhodné přebytečné kousky tuku odkrájet z masa pryč. Pozor bychom také mněli dát i při samotném grilování, aby zejména u grilu na dřevěné uhlí neodkapával přebytečný tuk na rozpálené uhlíky. Grilované suroviny je zapotřebí pravidelně natírat olejem anebo marinádou.



Hodnocení

3.5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Mirek

středa, 19. březen 2014
06:18

Dobrý den,
a co takto grilovat v elektrickém grilu bez nebezpečných látek. Muurikka Smoker ovšem nabízí díky kouři z dřevní štěpky i chuť pravého girlování.


Napsal: Mirek [Odpovědět]


Čtěte také...

Potřebuje opravdu zdravé grilování recepty pro zdravou stravu?

Potřebuje opravdu zdravé grilování recepty pro zdravou stravu?

Ke grilování je třeba pochopitelně kvalitní gril! Nicméně nejen on je tím, co by mělo udělat z tolik diskutovaného nezdravého grilování hostinu zdravou, ze které člověk nepřibere! Na prvním místě je třeba říct, že nabízí grilování recepty i z různé zeleniny. Skvělá je zejména taková grilovaná cuketa…

Koupejte se zdravě bez chlóru

Koupejte se zdravě bez chlóru

Koupací sezona se blíží a mnozí z nás se již těší na pohodové koupání ve vlastním bazénu. Jedinou nepříjemnou záležitostí, která nám může do značné míry kazit nadšení je to, že koupání v chlórované vodě může přinést spíše starosti než užitek. Spousta lidí těmto negativním účinkům zmiňované chemické …


Stévie sladká jako zdravé přírodní sladidlo

Stévie sladká jako zdravé přírodní sladidlo

Slazení klasickým rafinovaným cukrem je často kritizováno nejedním odborníkem na zdravou stravu. Není se čemu divit, jelikož zejména řepný cukr v tradiční podobě zcela určitě lidskému zdraví i v jen trochu větším množství neprospívá. Vynikající alternativou rafinovaného cukru je stévie sladká. Tato …

Začíná sezóna grilování

Začíná sezóna grilování

Při pohledu z okna se mnoha lidem v těchto rozzáří oči. Venku konečně začíná převládat jarní počasí, což umožňuje nejen pracovat na zahrádce u domu, ale také pořádat grilování. Právě pro venkovní grilování je potřeba počítat s dobrým počasím, komu by se chtělo grilovat v době, kdy je na zahradě pět …



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Jak vybrat zahradní párty stan

Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…

Sázení cibule

Sázení cibule

Jednou z nejoblíbenějších tuzemských plodin je zcela jistě cibule. Její pěstování je hojné a cibuli lze spatřit prakticky na všech zahrádkách. Cibule je plodinou, která se může pochlubit velmi hlubokou historií. Původ cibule je v západní části Asie, konkrétně někde na půdě Iránu a Pakistánu. Pěstova…