InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Je libo na zahrádce bílý chřest anebo zelený chřest?

4. červenec 2011 - Rubrika: Pěstování ovoce a zeleniny - Autor: Radek Štěpán - reaguj na článek

Jednou z poměrně progresivních druhů plodin je bezesporu chřest. V současné době většinou nalezneme na pultech obchodů se zeleninou anebo supermarketů chřest, který pochází z některých cizích zemí, jako jsou třeba Itálie, Španělsko anebo Řecko. Jeho kvalita je velmi často poněkud pochybná. V České republice existuje také řada pěstíren, které jsou plné této zajímavé pochoutky, na níž si rádi pochutnávali zejména králové a císařové. Chřest si lze vypěstovat v i domácím prostředí na vlastní zahrádce. Je třeba ovšem být při tomto pěstování poměrně hodně trpělivý. Řekněme si tedy něco málo o chřestu a ukažme si základní záležitosti, jež se týkají jeho pěstování.

Chřest se přestavuje

Pěstování ovoce a zeleninyPěstování ovoce a zeleniny

Chřest je rostlinou, která byla v Evropě, co svět světem stojí. Ostatně na chřestu si pochutnávali jak starověcí Řekové, tak i třeba Římané a další národy. Chřest miloval například francouzský král Ludvík XIV. V současné době roste tato rostlina mimo jiné také planě v severní Africe a v některých jižních a východních zemích Evropy a také v západních oblastech Sibiře. Chřest je z hlediska botanického charakterizován jako zhruba dvoumetrová rostlina s velmi pestře větvenými lodyhami a její příbuzenstvo bychom mohli hledat v klasickém asparágusu, který se prodává jako přízdoba k vázaným květinám. Jeho využití je ovšem zejména kuchyňské, jelikož příprava chřestu je velmi známá a pokrmy z chřestu jsou vynikající!

Pěstování chřestu v prvním roce

Chřest není na pěstování zrovna nejjednodušší plodinou a je třeba se mu pořádně věnovat a na samotné pěstování se připravit. Jak chřest bílý, tak i chřest zelený potřebují ke svému pěstění hlinitopísčité půdy. Na pěstování je ideální se připravit na podzim, kdy je potřeba vyhloubit otvory pro uložení kompostní zeminy o hloubce zhruba kolem 70 centimetrů. Dní reakce po vápnění by se měla pohybovat kolem 6 pH. K výsadbě chřestu by mělo dojít někdy v měsíci březnu do brázd, které mají být hluboké zhruba 30 centimetrů a široké o deset centimetrů více. Pěstovat chřest bychom měli pochopitelně ze sazenic zakoupených od spolehlivých pěstitelů této plodiny. Od prvního roku začínají růst takzvané prýty, které ovšem na rostlině ještě ponecháme. Druhým rokem postupujeme prakticky totožně jako v roce prvním.

Třetí rok je v pěstování chřestu velmi důležitý

Na stanovišti, kam jsme chřest zaseli, je schopen vydržet klidně i 10 až 15 let. První výhony se sklízí až po třech letech růstu chřestu, kdy jsou již rostliny dostatečně silné na to, aby sklizeň byly schopny bez úhony přečkat. Třetím rokem bychom měli nahrnout nad řádky 50 centimetrů vysoké jakési hrůbky a dáme na ně netkanou textilii, nejlépe černé barvy. V momentě, kdy dojde k nadzvedávání povrchu zeminy, je jasné, že se tlačí ven nový výhonek. Ten je třeba sklidit o délce nějakých 30 centimetrů. Po sklizni odstraníme hrůbky a chřest řádně přihnojíme, aby mohl opět sílit.



Hodnocení

1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Tymián na vaší bylinkové zahrádce

Tymián na vaší bylinkové zahrádce

Miliony voňavých bylinek přijdou vhod především v létě, kdy budete trávit velkou porci času u grilu. Právě proto se vyplatí zaměřit se na jejich pěstování. Výbornou volbou je zejména tymián, který nechybí skoro na žádném bylinkovém záhonku. Tymián patří mezi bylinky, které nevyžadují žádné speciální…

Zelený čaj je možno pěstovat i jako pokojovou rostlinu

Zelený čaj je možno pěstovat i jako pokojovou rostlinu

Pokud milujete příjemné posezení a popíjení čaje, tak určitě neopomenete ten fakt, že si svůj čaj můžete klidně vypěstovat i v pohodlí domova. Jeho kvalita může být mnohem vyšší, než je tomu u sušeného čaje, jenž se dováží a schnutím ztrácí mnoho z důležitých látek. Zejména zelený čaj není problém v…


Zelený grilovací kámen představuje zdravý a moderní styl grilování

Zelený grilovací kámen představuje zdravý a moderní styl grilování

Grilování milujeme prakticky všichni a technik, kterými je možné si ugrilovat třeba šťavnatý steak anebo zeleninu či špízy anebo klobásky, je v současné době obrovské množství. Základními požadavky na grilování jsou bezesporu jasně dané. Grilování by mělo být co nejzdravější z pohledu množství přepa…

Dětské pískoviště na vaší zahrádce - proč ne?

Dětské pískoviště na vaší zahrádce - proč ne?

Na blížící se jaro se netěšíme jen my dospěláci, ale i naše ratolesti. Zima byla dlouhá a tak už je na čase vyměnit lyže za kola, sáňky za fotbalové míče a lední brusle za ty kolečkové. Ti nejmenší se už bezesporu těší, jak vyrazí s maminkou či svými kamarády na zahrádku. Konečně vybalí formičky, ky…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…

Jak vybrat zahradní párty stan

Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…

Sázení cibule

Sázení cibule

Jednou z nejoblíbenějších tuzemských plodin je zcela jistě cibule. Její pěstování je hojné a cibuli lze spatřit prakticky na všech zahrádkách. Cibule je plodinou, která se může pochlubit velmi hlubokou historií. Původ cibule je v západní části Asie, konkrétně někde na půdě Iránu a Pakistánu. Pěstova…