
Jak na kvalitní domácí klobásy
13. leden 2014 - Rubrika: Vitamíny ze zahrady - Autor: Radek Štěpán - reaguj na článek
Pokud si chcete dát opravdu výborné klobásy a ušetřit se těch, které nám prodávají v mnohých supermarketech, pak je ideální vyrobit si je doma svépomocí. Výroba klobás není nijak náročná, ale je třeba při ní dbát technologických postupů. Podívejme se na ně poněkud podrobněji a poukažme si, co všechno je třeba udělat, aby byly klobásy co možná nejlepší jak vizuálně, tak především chuťově. Docílit toho v každém případě lze a cesta nemusí být nijak trnitá. Minulý týden jsme vám ostatně přinesli recept a vše je navíc k vidění i ve fotogalerii.
Naložení masa
Před naložením masa je ideální vše přichystat. Budeme potřebovat plastovou vaničku, co které maso po namletí dáme. Dále je nezbytné prkýnko, na němž maso překrájíme a samozřejmě mlýnek, v němž se maso pomele. Zapomenout nelze ani na kvalitní český česnek, který se musí vyloupat a také na sůl. Vše se ve vaničce pořádně smíchá a nechá uležet v chladu přibližně 3 až 5 dní. Záleží na tom, kdy budete udit.
Plnění klobás
Poté, co roztopíme v udírně, je zapotřebí naplnit klobásy připravenou směsí. Do té ještě předtím musíme přidat koření, aby mělo maso ještě lepší chuť. Koření je třeba dát až teď. Kdybychom jej přidali již při nakládání, směs by s největší pravděpodobností zhořkla. K plnění klobás je nezbytná plnička klobás. Bez té se každopádně neobejdeme. Zapomenout bychom neměli ani na střívka a také na provázky. Plničku pořádně nacpeme směsí a pak pomalu protláčíme směs do střívek. Pozor si dejte na pořádné napěchování v plničce, jinak klobásy nebudou mít potřebnou tvrdost a pravidelnost tvarů.
Uzení klobás
Poslední fází je uzení klobás. To je zapotřebí řešit až tehdy, když je vše přichystáno a klobásy se mohou zavěsit na tyče připravené v udírně. Určitě se připravte na to, že vám uzení bude trvat klidně i 15 hodin. Zvolíte-li nízkou teplotu uzení, není se čemu divit. Po vyuzení je dobré nechat klobásy hodinku odstát, aby získaly poněkud větší pevnost. Pak už můžete zvolit zavařování klobás anebo uchování v mrazáku.

Autor: Radek Štěpán
Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!
Nenašli jste co jste hledali?
[Nahoru ↑]
Nejčtenější články
Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…
Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…
Sázení cibule

Jednou z nejoblíbenějších tuzemských plodin je zcela jistě cibule. Její pěstování je hojné a cibuli lze spatřit prakticky na všech zahrádkách. Cibule je plodinou, která se může pochlubit velmi hlubokou historií. Původ cibule je v západní části Asie, konkrétně někde na půdě Iránu a Pakistánu. Pěstova…
Co u nás hledáte?
choroby rybízu druhy slepic hvozdík zahradní jak naložit maso na uzení jarní postřik meruněk jarní postřik švestek kdy sázet cibuli kdy stříhat ovocné stromy kozí rohy pěstování nemoci rybízu papriky kozí rohy pěstování pěstování marihuany postřik na švestky postřik švestek přesazování růží proč se slepice ozobávají sazeni brambor sázení cibule sazeni fazolí setí rajčat stavba udírny stříhání jabloní na jaře stříhání jabloní strihani ovocných stromu stříhání stromů tipec u slepic tůje a ovocné stromy výsadba cibule výsev majoránkyHints