InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Grilovat se nemusí pouze maso!

26. únor 2010 - Rubrika: Grilování - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 7

Když se řekne grilování, rozhodně se většině lidí vybaví zahrada, gril a krásně voňavý a precizně propečený kus masa. Co třeba ale takoví vegetariáni? Jak ti přijdou k takovému grilování? Rozhodně nemusejí zoufat, jelikož na grilu se dá připravovat mnoho voňavých dobrot, které rozhodně nemusejí mít s masem cokoliv společného. Vyzkoušet můžete ugrilovat prakticky cokoliv. Jako příklad lze uvést třeba sýr, pečivo, ovoce anebo grilovanou zeleninu.

Grilujeme zeleninu…

GrilováníGrilování

Předtím, než zeleninu začnete grilovat, je třeba ji kvalitně připravit. Jak tedy na samotnou přípravu? Rozhodně se vyvarujte toho, že budete zeleninu posypávat kořením a marinovat ji. Zelenina na rozdíl od masa není k marinování vhodná. Dochází totiž k tomu, že následkem marinování, tedy konkrétně solí, zvodnatí a stane se z ní místo připraveného kousku na grilování jakési bláto. Proto je ideální pouze smíchat rostlinný olej s vhodným kořením, popřípadě majonézou a poté tuto směs na zeleninu natřít až po jejím ugrilování! Není špatné také ze zeleniny, již ugrilujeme nakrájet a připravit z ní salát. Stačí vám k tomu, jen ugrilovaná zelenina, tatarská omáčka, balsamikový ocet, rostlinný olej a česnek. Mezi nejčastěji grilovanou zeleninu patří paprika, lilek, cuketa, rajčata a žampióny. Ugrilovat se dá prakticky každá zelenina. Najdeme ale i takové druhy zeleniny, které rozhodně vhodné pro grilování nejsou. Jako příklad jmenujme třeba mrkev, celer či petržel.

Sýrová pochoutka na grilu

Za poslední léta se stále častěji dostávají na gril různé sýrové speciality. Grilovat se dá i klasická česká sýrová lahůdka- eidam, nicméně mnohem více sahají gurmáni po sýrech s bílou plísní anebo po aromatických sýrech typu tvarůžků či romadúru. Sýry s bílou plísní typu hermelínu bývají dokonce prodávány v baleních přímo na gril. Tato balení se dávají na gril celá i s alobalem, který zapříčiní to, že se sýr nespálí. Sýry se jinak obecně grilují také v alobalové košilce. Předtím bychom je měli posypat patřičným kořením, popřípadě jemně potřít kvalitním olejem. Skvělé jsou grilované sýry podávané s brusinkovou omáčkou anebo jinými podomácku vyrobenými omáčkami.

Když nasladko, tak proč ne ovoce?

Jestliže se rozhodnete pro zdravé grilování, tak by na jedné z předních pozic mohlo být ovoce. To lze grilovat v mnoha různých variacích. Nejčastěji se grilované ovoce podává ve formě dezertu anebo jako příloha k masu. Na gril se nejlépe hodí ovoce, které v sobě neskrývá velké množství šťávy. Jde například o banány, jablka, hrušky či meruňky. Ideálním kořením na toto ovoce je vanilka, skořice, badyán anebo třeba takový zázvor. Když se sežene v čerstvé formě, tak není co řešit. Ovoce lze marinovat třeba v takovém medu.



Hodnocení

4 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Randy

čtvrtek, 15. srpen 2019
02:34

Hello there! This is my first comment here so I just wanted
to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your posts.
Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics?

Thanks!


Napsal: Randy [Odpovědět]

Jesenia

čtvrtek, 9. květen 2019
23:51

Please let me know if you\'re looking for a
author for your weblog. You have some really good posts
and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off,
I\'d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back
to mine. Please send me an e-mail if interested.
Many thanks!


Janelle

čtvrtek, 16. květen 2019
02:25

I love your blog.. very nice colors & theme.
Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
Plz reply as I\'m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.

kudos


Scotty

sobota, 8. červen 2019
06:54

hello there and thank you for your info – I have certainly picked
up something new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it
to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK?
Not that I am complaining, but slow loading instances times
will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if
advertising and marketing with Adwords. Anyway
I am adding this RSS to my e-mail and can look out for
a lot more of your respective interesting content. Make sure you update
this again very soon.


Francesco

pátek, 19. červenec 2019
18:28

Heya i am for the first time here. I came across this board and I to find It truly useful & it helped me out much.
I am hoping to provide one thing again and help
others like you aided me.


Maureen

sobota, 20. červenec 2019
09:54

This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader amused.

Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
almost...HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say,
and more than that, how you presented it. Too
cool!


Dian

středa, 24. červenec 2019
06:12

It\'s very trouble-free to find out any matter on net as compared to
books, as I found this article at this site.


Napsal: Dian [Odpovědět]


Čtěte také...

Jak dlouho grilovat různé pochoutky?

Jak dlouho grilovat různé pochoutky?

Grilovat se dá v současné době prakticky cokoli a lidé grilů využívají k přípravě velkého množství různých pochutin. Na první pozici v grilování je pochopitelně zejména maso, které si vyžaduje specifické podmínky. Grilovat lze ale také třeba různé klobásy, špekáčky a jiné již přímo za účelem grilová…

Grilujeme maso

Grilujeme maso

Když se řekne grilování, tak se spoustě lidí vybaví právě maso, které se logicky griluje nejčastěji. Pokud se rozhodnete pro grilování masa, měli byste určitě znát přímo specifika jednak samotného grilování na určitém typu grilu a jednak také přímo specifika samotného masa. Velmi důležitou roli hraj…


Jak naložit maso na uzení

Jak naložit maso na uzení

Maso, které je určeno na uzení, se musí správně naložit. K nakládání masa na uzení pak můžete použít buď běžnou sůl, nebo rychlosůl, což je potravinářská směs, která obsahuje dusičnan draselný. Sůl se používá společně s kouřem jako konzervant masa. Díky soli maso tedy nejen ochutíte, ale prodlužíte …

Beton nemusí být nepřítelem vaší zahrady!

Beton nemusí být nepřítelem vaší zahrady!

Když se nějakým způsobem spojuje beton jakožto stavební materiál a zahrada, jsou většinou zahrádkáři malinko skeptičtí. Na betonu rozhodně nic nevyroste a mnohdy je právě tento stavební materiál velkým nepřítelem všeho zeleného, co se na zahradě nachází. Zarytí zahradníci by si ale měli nechat porad…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Konopné masti jsou účinné při celé řadě zdravotních potíží. Dokážete vyjmenovat alespoň 3 nemoci, se kterými si umí poradit?

Konopné masti jsou účinné při celé řadě zdravotních potíží. Dokážete vyjmenovat alespoň 3 nemoci, se kterými si umí poradit?

Blahodárných účinků konopných mastí si užívali naši předci již před dávnou dobou. Existují dokonce důkazy o tom, že je lidé k léčbě nejrůznějších neduhů používali už zhruba před pěti tisící roky a fakt, že nás provázejí po tak dlouhou dobu, má pochopitelně svoje opodstatnění. Dovedou se totiž vypořá…

Co potřebuje k pěstování gerbera v květináči

Co potřebuje k pěstování gerbera v květináči

Pěstování gerber je určitě hodně oblíbenou činností mnohých milovníků krásných květin. Tyto krásné květiny jsou doslova ozdobou mnohých zahradnictví a prodejen s květinami. Jednou ze základních součástí sortimentu takovýchto obchodů jsou určitě jak klasické gerbery, tak i gerbery v květináči. Druhá …

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Mnozí lidé určitě nechtějí na nic čekat a určitě nehodlají být pozadu v pěstování paprik anebo pěstování rajčat. Jestliže není zahrádkář líný, určitě si vypěstuje papriky či rajčata přímo ze semínka a nekoupí si již předpěstované rostlinky z některého obchodu nabízejícího zahradní materiál a zboží s…