InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Grilovat se nemusí pouze maso!

26. únor 2010 - Rubrika: Grilování - Autor: Radek Štěpán - reaguj na článek

Když se řekne grilování, rozhodně se většině lidí vybaví zahrada, gril a krásně voňavý a precizně propečený kus masa. Co třeba ale takoví vegetariáni? Jak ti přijdou k takovému grilování? Rozhodně nemusejí zoufat, jelikož na grilu se dá připravovat mnoho voňavých dobrot, které rozhodně nemusejí mít s masem cokoliv společného. Vyzkoušet můžete ugrilovat prakticky cokoliv. Jako příklad lze uvést třeba sýr, pečivo, ovoce anebo grilovanou zeleninu.

Grilujeme zeleninu…

GrilováníGrilování

Předtím, než zeleninu začnete grilovat, je třeba ji kvalitně připravit. Jak tedy na samotnou přípravu? Rozhodně se vyvarujte toho, že budete zeleninu posypávat kořením a marinovat ji. Zelenina na rozdíl od masa není k marinování vhodná. Dochází totiž k tomu, že následkem marinování, tedy konkrétně solí, zvodnatí a stane se z ní místo připraveného kousku na grilování jakési bláto. Proto je ideální pouze smíchat rostlinný olej s vhodným kořením, popřípadě majonézou a poté tuto směs na zeleninu natřít až po jejím ugrilování! Není špatné také ze zeleniny, již ugrilujeme nakrájet a připravit z ní salát. Stačí vám k tomu, jen ugrilovaná zelenina, tatarská omáčka, balsamikový ocet, rostlinný olej a česnek. Mezi nejčastěji grilovanou zeleninu patří paprika, lilek, cuketa, rajčata a žampióny. Ugrilovat se dá prakticky každá zelenina. Najdeme ale i takové druhy zeleniny, které rozhodně vhodné pro grilování nejsou. Jako příklad jmenujme třeba mrkev, celer či petržel.

Sýrová pochoutka na grilu

Za poslední léta se stále častěji dostávají na gril různé sýrové speciality. Grilovat se dá i klasická česká sýrová lahůdka- eidam, nicméně mnohem více sahají gurmáni po sýrech s bílou plísní anebo po aromatických sýrech typu tvarůžků či romadúru. Sýry s bílou plísní typu hermelínu bývají dokonce prodávány v baleních přímo na gril. Tato balení se dávají na gril celá i s alobalem, který zapříčiní to, že se sýr nespálí. Sýry se jinak obecně grilují také v alobalové košilce. Předtím bychom je měli posypat patřičným kořením, popřípadě jemně potřít kvalitním olejem. Skvělé jsou grilované sýry podávané s brusinkovou omáčkou anebo jinými podomácku vyrobenými omáčkami.

Když nasladko, tak proč ne ovoce?

Jestliže se rozhodnete pro zdravé grilování, tak by na jedné z předních pozic mohlo být ovoce. To lze grilovat v mnoha různých variacích. Nejčastěji se grilované ovoce podává ve formě dezertu anebo jako příloha k masu. Na gril se nejlépe hodí ovoce, které v sobě neskrývá velké množství šťávy. Jde například o banány, jablka, hrušky či meruňky. Ideálním kořením na toto ovoce je vanilka, skořice, badyán anebo třeba takový zázvor. Když se sežene v čerstvé formě, tak není co řešit. Ovoce lze marinovat třeba v takovém medu.



Hodnocení

4 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!


Čtěte také...

Jak dlouho grilovat různé pochoutky?

Jak dlouho grilovat různé pochoutky?

Grilovat se dá v současné době prakticky cokoli a lidé grilů využívají k přípravě velkého množství různých pochutin. Na první pozici v grilování je pochopitelně zejména maso, které si vyžaduje specifické podmínky. Grilovat lze ale také třeba různé klobásy, špekáčky a jiné již přímo za účelem grilová…

Grilujeme maso

Grilujeme maso

Když se řekne grilování, tak se spoustě lidí vybaví právě maso, které se logicky griluje nejčastěji. Pokud se rozhodnete pro grilování masa, měli byste určitě znát přímo specifika jednak samotného grilování na určitém typu grilu a jednak také přímo specifika samotného masa. Velmi důležitou roli hraj…


Jak naložit maso na uzení

Jak naložit maso na uzení

Maso, které je určeno na uzení, se musí správně naložit. K nakládání masa na uzení pak můžete použít buď běžnou sůl, nebo rychlosůl, což je potravinářská směs, která obsahuje dusičnan draselný. Sůl se používá společně s kouřem jako konzervant masa. Díky soli maso tedy nejen ochutíte, ale prodlužíte …

Beton nemusí být nepřítelem vaší zahrady!

Beton nemusí být nepřítelem vaší zahrady!

Když se nějakým způsobem spojuje beton jakožto stavební materiál a zahrada, jsou většinou zahrádkáři malinko skeptičtí. Na betonu rozhodně nic nevyroste a mnohdy je právě tento stavební materiál velkým nepřítelem všeho zeleného, co se na zahradě nachází. Zarytí zahradníci by si ale měli nechat porad…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Jak vybrat zahradní párty stan

Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Ochrana ovocných stromů a keřů je velmi diskutovanou záležitostí. Zejména v jarním období, kdy se stromy pomalu, ale jistě chystají k rozpuku, je třeba vybrat ten správný postřik a jednotlivé stromy jím ošetřit. Problém je v tom, jaký postřik ovocných stromů ovšem zvolit! Postřiků je v nabídce obcho…