InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Jak naložit maso na uzení

1. září 2014 - Rubrika: Recepty ze zahrádky - Autor: Radek Štěpán - reaguj na článek

Maso, které je určeno na uzení, se musí správně naložit. K nakládání masa na uzení pak můžete použít buď běžnou sůl, nebo rychlosůl, což je potravinářská směs, která obsahuje dusičnan draselný. Sůl se používá společně s kouřem jako konzervant masa. Díky soli maso tedy nejen ochutíte, ale prodlužíte i jeho trvanlivost. Naložit maso na uzení můžete třemi způsoby, které vám nyní popíšeme.

Suché nasolení

Suché solení použijte tehdy, když chcete konzervovat větší kus masa, nebo i celou šunku, které pak budete sušit vzduchem. Do povrchu masa vetřete 99 % směsi kuchyňské soli a 1 % konzervačních látek. Dále do směsi přidejte další koření, jako je například pepř, koriandr nebo třeba i tymián. Při tomto způsobu naložení masa na uzení maso uskladněte v zavěšené poloze nebo na regálech. Uskladnit jej můžete na kamenný případně dřevěný podklad. Maso musíte každé dva dny přerovnat a otočit, aby sůl působila rovnoměrně a voda rovnoměrně odtékala. Nakládáte-li maso do nádob, doba naložení musí být alespoň jeden měsíc. Menší kousky masa stačí ponechat nasolené dva až tři týdny. Vyloučenou vodu pak odstraňte a maso nechejte ještě zhruba čtyři dny odpočívat. Než začnete maso udit, zkontrolujte si, zda je suché.

Nakládání do láku

Příprava masa na uzení je u tohoto způsobu nakládání stejná jako u suchého nasolení. Do masa vetřete sůl a koření. Maso následně uložte do kameninové nebo dřevěné nádoby. Použijte lák. V litru vody rozpusťte 100 g soli a 10 g cukru. Jednotlivé vrstvy masa proložte česnekem, cibulí, jalovcovými bobulemi a pepřem a zalejte lákem. Maso musí být úplně ponořené. Lák ale časem začne přetékat, musíte ho tedy odebírat, protože jinak by vám mohla vzniknout hnilobná ložiska. Zhruba po dvou až třech týdnech maso omyjte, očistěte a zavěste do místnosti na vzduch. Počkejte, až maso oschne, a teprve poté jej vložte do udírny.

Recepty ze zahrádkyRecepty ze zahrádky

Rychlé nasolování (injektování)

Tento způsob solení masa na uzení není při domácím uzení příliš používaný, přesto vám jej popíšeme. Stříkačkou na lák provedete nasolení do svalu v rozmezí pěti centimetrů od sebe. V poměru k hmotnosti masa se do masa vpraví okolo 20 % láku. Lák obsahuje podobnou koncentraci cukru a soli jako u výše popsaného způsobu nakládání do láku. Maso poté musíte nechat několik dnů odležet v sudu.



Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:
:
:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


Čtěte také...

Nová fotogalerie- Příprava a uzení klobás

Nová fotogalerie- Příprava a uzení klobás

Vážení čtenáři,upozorňujeme na novou fotogalerii dokumentující přípravu a uzení klobás. Následující dva pondělky si budete moci přečíst recept na přípravu domácích klobás a článek týkající se nakládání, přípravy a uzení klobás.

Grilujeme maso

Grilujeme maso

Když se řekne grilování, tak se spoustě lidí vybaví právě maso, které se logicky griluje nejčastěji. Pokud se rozhodnete pro grilování masa, měli byste určitě znát přímo specifika jednak samotného grilování na určitém typu grilu a jednak také přímo specifika samotného masa. Velmi důležitou roli hraj…


Grilovat se nemusí pouze maso!

Grilovat se nemusí pouze maso!

Když se řekne grilování, rozhodně se většině lidí vybaví zahrada, gril a krásně voňavý a precizně propečený kus masa. Co třeba ale takoví vegetariáni? Jak ti přijdou k takovému grilování? Rozhodně nemusejí zoufat, jelikož na grilu se dá připravovat mnoho voňavých dobrot, které rozhodně nemusejí mít …

Jak na kvalitní domácí klobásy

Jak na kvalitní domácí klobásy

Pokud si chcete dát opravdu výborné klobásy a ušetřit se těch, které nám prodávají v mnohých supermarketech, pak je ideální vyrobit si je doma svépomocí. Výroba klobás není nijak náročná, ale je třeba při ní dbát technologických postupů. Podívejme se na ně poněkud podrobněji a poukažme si, co všechn…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Jarní postřiky stromů je třeba uskutečnit včas!

Ochrana ovocných stromů a keřů je velmi diskutovanou záležitostí. Zejména v jarním období, kdy se stromy pomalu, ale jistě chystají k rozpuku, je třeba vybrat ten správný postřik a jednotlivé stromy jím ošetřit. Problém je v tom, jaký postřik ovocných stromů ovšem zvolit! Postřiků je v nabídce obcho…

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Mnozí lidé určitě nechtějí na nic čekat a určitě nehodlají být pozadu v pěstování paprik anebo pěstování rajčat. Jestliže není zahrádkář líný, určitě si vypěstuje papriky či rajčata přímo ze semínka a nekoupí si již předpěstované rostlinky z některého obchodu nabízejícího zahradní materiál a zboží s…

Jednoduchý návod na pěstování bromélie

Jednoduchý návod na pěstování bromélie

Bromélie patří mezi velmi krásné tropické rostliny, které si již začínají hledat své pevné místo v oblasti domácích evropských zahrad. Záleží pouze na pěstiteli, do jaké míry je ochoten podstoupit riziko pěstování této krásné na podmínky poměrně náročné rostliny. Pokud se ale člověk nebojí, tak mu p…