InZahrada.cz - Moderní zahrada

Váš průvodce světem moderních zahrad


RSS kanál




verze pro tisk

Grilování jako druh umění

26. únor 2010 - Rubrika: Grilování - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 18

Není snad lepší pocit, než začít grilování s kupou svých přátel na precizně připraveném grilu. Mnozí z nás si říkají, že grilování je naprosto obyčejná věc a kus masa není žádné umělecké dílo, ale opak může být pravdou. Na klasickém grilu se dá připravovat obrovské množství specialit a nemusí se zrovna jednat o klasický kus masa. Doporučujeme si k tomu pořídit vhodné grilovací nástroje.

Pořádně rozžhavte gril!

GrilováníGrilování

Základem veškerého kvalitního grilování je většinou vhodný prostor, kterým tradičně bývá zahrada, a pořadně zapálený gril. Rozhodně je třeba dát si pozor, abychom maso nedávali na gril, který nemá tu pravou teplotu. Maso na něm dělané nemá potom tu pravou chuť. Zajímavou volbou jsou elektrické grily, které jsou schopny držet při svém rozžhavení konstantní teplotu, což do jisté míry zajistí to, že je nebudete muset tak často obsluhovat. Nemusí se do nich ani přikládat. To zabezpečuje naprosto plynulý proces grilování, který nebude rušený zbytečným odběháváním pro dřevěné uhlí.

Grilování není jen o vepřovém a kuřecím masu…

Nejlepší maso na grilování je mladé a libové. Ideální jsou krásně jemně naporcované plátky, které vypadají velmi křehce a svěže. Pokud se někdo rozhodne připravovat větší kusy masa typu celého kuřete, anebo některé části většího zvířete, popřípadě naložené sele, musí mít s grilováním tohoto typu velké zkušenosti. U kuřecího masa je nejjednodušší grilování prsou. Ta je dobrá opékat i s kůží, jelikož maso po ugrilování nebude tolik suché. Na druhou stranu ale nebude tolik dietní. U křidélek anebo stehýnek budete muset být mnohem trpělivější než u prsou, jelikož se grilují delší dobu. U vepřového masa je zpravidla nejlepší volbou krkovice, kýta či kotleta. Nemusíte se rozhodně bát toho, že maso bude vysušené. Stačí zvolit kvalitní marinádu a nebudete mít žádný problém. Rozhodně se není třeba bát i ostatních druhů mas. Pokud koupíte minutkové, kvalitní a dobře namarinované hovězí maso, nachystáte nejen sobě, ale i ostatním gurmánům vynikající pochoutku. Ideální je úprava středně propečená, tedy medium. Bezesporu zajímavou volbu představuje i jehněčí maso, nicméně stojí více peněz. Nejlepšími rybami na grilu jsou hejk, pstruh, makrela či kapr.

Marinujte!

Rozhodně se před grilováním nesmí zapomenout pořádně maso namarinovat. Díky směsici koření v marinádě je maso schopno nasát krásné vůně a také nové nečekané chutě. Maso, které je poměrně tuhé, by se mělo marinovat zhruba 24 hodin. Na vepřové maso by mělo stačit pouhých 12 hodin a jemné kousky masa rybího či kuřecího stačí marinovat pouze několik hodin. Marinujte v plastových, porcelánových anebo nerezových miskách. Čiňte tak v chladu.



Hodnocení

5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Autor Radek Štěpán

Autor: Radek Štěpán

Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+



[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Marina

sobota, 23. listopad 2019
12:51

Have you ever thought about writing an e-book or guest
authoring on other sites? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would love to
have you share some stories/information. I know my audience would appreciate your work.
If you\'re even remotely interested, feel free to send me
an e-mail.


Tresa

pondělí, 25. listopad 2019
15:13

I was wondering if you ever considered changing the structure of your site?
Its very well written; I love what youve got to say. But
maybe you could a little more in the way of content so people could
connect with it better. Youve got an awful lot of text for only
having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?


Napsal: Tresa [Odpovědět]

Jamie

čtvrtek, 28. listopad 2019
11:53

Greetings from Florida! I\'m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch
break. I enjoy the information you provide here and can\'t wait to take a
look when I get home. I\'m shocked at how quick your blog loaded on my
cell phone .. I\'m not even using WIFI, just 3G ..
Anyhow, superb blog!


Napsal: Jamie [Odpovědět]

Mariel

pondělí, 2. prosinec 2019
20:17

Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you
may be a great author. I will make certain to bookmark your blog and will often come back
later in life. I want to encourage one to continue your great job, have a nice day!


Carlota

úterý, 3. prosinec 2019
17:50

I have read so many articles on the topic of the
blogger lovers but this article is actually a fastidious piece of
writing, keep it up.


Genia

čtvrtek, 5. prosinec 2019
18:55

You actually make it seem so easy with your presentation but
I find this topic to be actually something that I think I would never understand.
It seems too complex and extremely broad for me.
I am looking forward for your next post, I\'ll try
to get the hang of it!


Napsal: Genia [Odpovědět]

Therese

úterý, 10. prosinec 2019
17:27

Excellent goods from you, man. I\'ve take note your stuff
prior to and you are simply too great. I really like what you\'ve received right here, certainly
like what you\'re saying and the way in which you say it.
You make it entertaining and you continue to take care of to keep it sensible.
I can\'t wait to learn much more from you. That is really a tremendous
website.


Margo

středa, 11. prosinec 2019
20:01

Hmm it seems like your blog ate my first comment
(it was super long) so I guess I\'ll just sum it up what
I had written and say, I\'m thoroughly enjoying your blog.

I too am an aspiring blog writer but I\'m still new to everything.
Do you have any tips for inexperienced blog writers? I\'d really
appreciate it.


Napsal: Margo [Odpovědět]

Amy

neděle, 15. prosinec 2019
22:42

magnificent points altogether, you simply gained a new reader.
What may you suggest in regards to your post that you just
made some days ago? Any certain?


Napsal: Amy [Odpovědět]

Junko

sobota, 21. prosinec 2019
11:27

Article writing is also a fun, if you know then you can write or else it is complicated to write.


Napsal: Junko [Odpovědět]

Belle

středa, 1. leden 2020
08:26

Hello! Do you use Twitter? I\'d like to follow you
if that would be okay. I\'m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.


Napsal: Belle [Odpovědět]

Leland

středa, 1. leden 2020
13:16

I am not positive where you are getting your info, however good topic.
I needs to spend some time finding out much more or understanding
more. Thank you for great information I used to be on the
lookout for this information for my mission.


Mamie

pátek, 3. leden 2020
08:08

This piece of writing offers clear idea in favor of
the new people of blogging, that genuinely how to do blogging.


Napsal: Mamie [Odpovědět]

Edmundo

úterý, 7. leden 2020
08:42

If you want to increase your knowledge simply keep visiting this site and be updated with the hottest gossip posted
here.


Dorothy

úterý, 14. leden 2020
10:11

This information is priceless. When can I find out more?


Arnette

pátek, 17. leden 2020
04:09

Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
I will certainly comeback.


Corazon

sobota, 18. leden 2020
10:24

I do not know if it\'s just me or if everybody else experiencing issues with your
site. It appears like some of the written text in your posts are running off the screen.
Can somebody else please provide feedback and let me know if this is
happening to them too? This could be a issue with my internet
browser because I\'ve had this happen previously.
Thanks


Kristopher

sobota, 18. leden 2020
13:59

I’m not that much of a internet reader to be honest but your
blogs really nice, keep it up! I\'ll go ahead and bookmark your website to come
back in the future. Cheers



Čtěte také...

Jak na zdravé grilování?

Jak na zdravé grilování?

Zdravé grilování je termínem, který často v mnohých domácnostech pozbývá platnosti, jelikož mnohé potraviny jsou grilovány velmi nezdravým způsobem a lidé mohou po zdravotní stránce hodně trpět. Spousta z nás buď nezná zásady zdravého grilování, anebo je odmítá dodržovat. Shrňme si tedy alespoň někt…

Začíná sezóna grilování

Začíná sezóna grilování

Při pohledu z okna se mnoha lidem v těchto rozzáří oči. Venku konečně začíná převládat jarní počasí, což umožňuje nejen pracovat na zahrádce u domu, ale také pořádat grilování. Právě pro venkovní grilování je potřeba počítat s dobrým počasím, komu by se chtělo grilovat v době, kdy je na zahradě pět …


Grilování je obřad, který si může dopřát každý

Grilování je obřad, který si může dopřát každý

Léto je skvělé a posezení na zahradě k němu pochopitelně nutně patří. Pokud si člověk chce užívat léta plnými doušky, rozhodně nemůže zapomenout na kvalitní grilování. Pokud se rozhodnete právě pro grilování, tak můžete určitě přemýšlet hned o několika různých záležitostech. Typický je například výb…

Grilování steaků má svá pravidla

Grilování steaků má svá pravidla

Většina lidí má letní období spojené především s grilováním. To se řadí mezi velmi oblíbené disciplíny letních měsíců a skrývá v sobě celou řadu příjemných chvilek. Grilování může probíhat různě a spousta lidí se snaží o to, aby ugrilovali co možná nejprofesionálněji. Typické je v tomto ohledu přede…



[Nahoru ↑]


Nejčtenější články

Konopné masti jsou účinné při celé řadě zdravotních potíží. Dokážete vyjmenovat alespoň 3 nemoci, se kterými si umí poradit?

Konopné masti jsou účinné při celé řadě zdravotních potíží. Dokážete vyjmenovat alespoň 3 nemoci, se kterými si umí poradit?

Blahodárných účinků konopných mastí si užívali naši předci již před dávnou dobou. Existují dokonce důkazy o tom, že je lidé k léčbě nejrůznějších neduhů používali už zhruba před pěti tisící roky a fakt, že nás provázejí po tak dlouhou dobu, má pochopitelně svoje opodstatnění. Dovedou se totiž vypořá…

Co potřebuje k pěstování gerbera v květináči

Co potřebuje k pěstování gerbera v květináči

Pěstování gerber je určitě hodně oblíbenou činností mnohých milovníků krásných květin. Tyto krásné květiny jsou doslova ozdobou mnohých zahradnictví a prodejen s květinami. Jednou ze základních součástí sortimentu takovýchto obchodů jsou určitě jak klasické gerbery, tak i gerbery v květináči. Druhá …

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Výsev rajčat a výsev paprik v několika základních faktech

Mnozí lidé určitě nechtějí na nic čekat a určitě nehodlají být pozadu v pěstování paprik anebo pěstování rajčat. Jestliže není zahrádkář líný, určitě si vypěstuje papriky či rajčata přímo ze semínka a nekoupí si již předpěstované rostlinky z některého obchodu nabízejícího zahradní materiál a zboží s…