
Grilování jako druh umění
26. únor 2010 - Rubrika: Grilování - Autor: Radek Štěpán - reaguj na článekNení snad lepší pocit, než začít grilování s kupou svých přátel na precizně připraveném grilu. Mnozí z nás si říkají, že grilování je naprosto obyčejná věc a kus masa není žádné umělecké dílo, ale opak může být pravdou. Na klasickém grilu se dá připravovat obrovské množství specialit a nemusí se zrovna jednat o klasický kus masa. Doporučujeme si k tomu pořídit vhodné grilovací nástroje.
Pořádně rozžhavte gril!
Základem veškerého kvalitního grilování je většinou vhodný prostor, kterým tradičně bývá zahrada, a pořadně zapálený gril. Rozhodně je třeba dát si pozor, abychom maso nedávali na gril, který nemá tu pravou teplotu. Maso na něm dělané nemá potom tu pravou chuť. Zajímavou volbou jsou elektrické grily, které jsou schopny držet při svém rozžhavení konstantní teplotu, což do jisté míry zajistí to, že je nebudete muset tak často obsluhovat. Nemusí se do nich ani přikládat. To zabezpečuje naprosto plynulý proces grilování, který nebude rušený zbytečným odběháváním pro dřevěné uhlí.
Grilování není jen o vepřovém a kuřecím masu…
Nejlepší maso na grilování je mladé a libové. Ideální jsou krásně jemně naporcované plátky, které vypadají velmi křehce a svěže. Pokud se někdo rozhodne připravovat větší kusy masa typu celého kuřete, anebo některé části většího zvířete, popřípadě naložené sele, musí mít s grilováním tohoto typu velké zkušenosti. U kuřecího masa je nejjednodušší grilování prsou. Ta je dobrá opékat i s kůží, jelikož maso po ugrilování nebude tolik suché. Na druhou stranu ale nebude tolik dietní. U křidélek anebo stehýnek budete muset být mnohem trpělivější než u prsou, jelikož se grilují delší dobu. U vepřového masa je zpravidla nejlepší volbou krkovice, kýta či kotleta. Nemusíte se rozhodně bát toho, že maso bude vysušené. Stačí zvolit kvalitní marinádu a nebudete mít žádný problém. Rozhodně se není třeba bát i ostatních druhů mas. Pokud koupíte minutkové, kvalitní a dobře namarinované hovězí maso, nachystáte nejen sobě, ale i ostatním gurmánům vynikající pochoutku. Ideální je úprava středně propečená, tedy medium. Bezesporu zajímavou volbu představuje i jehněčí maso, nicméně stojí více peněz. Nejlepšími rybami na grilu jsou hejk, pstruh, makrela či kapr.
Marinujte!
Rozhodně se před grilováním nesmí zapomenout pořádně maso namarinovat. Díky směsici koření v marinádě je maso schopno nasát krásné vůně a také nové nečekané chutě. Maso, které je poměrně tuhé, by se mělo marinovat zhruba 24 hodin. Na vepřové maso by mělo stačit pouhých 12 hodin a jemné kousky masa rybího či kuřecího stačí marinovat pouze několik hodin. Marinujte v plastových, porcelánových anebo nerezových miskách. Čiňte tak v chladu.

Autor: Radek Štěpán
Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!
Nenašli jste co jste hledali?
[Nahoru ↑]
Nejčtenější články
Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…
Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…
Co potřebuje k pěstování gerbera v květináči

Pěstování gerber je určitě hodně oblíbenou činností mnohých milovníků krásných květin. Tyto krásné květiny jsou doslova ozdobou mnohých zahradnictví a prodejen s květinami. Jednou ze základních součástí sortimentu takovýchto obchodů jsou určitě jak klasické gerbery, tak i gerbery v květináči. Druhá …
Co u nás hledáte?
choroby rybízu druhy slepic hvozdík zahradní jak naložit maso na uzení jarní postřik meruněk jarní postřik švestek kdy sázet cibuli kdy stříhat ovocné stromy kozí rohy pěstování nemoci rybízu papriky kozí rohy pěstování pěstování marihuany postřik na švestky postřik švestek přesazování růží proč se slepice ozobávají sazeni brambor sázení cibule sazeni fazolí setí rajčat stavba udírny stříhání jabloní na jaře stříhání jabloní strihani ovocných stromu stříhání stromů tipec u slepic tůje a ovocné stromy výsadba cibule výsev majoránkyHints