
Švestková povidla a návod na jejich vaření
6. říjen 2011 - Rubrika: Recepty ze zahrádky - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 6Uvařit si kvalitní švestková povidla určitě stojí za to, jelikož jsou to právě povidla vyrobená tradičním způsobem, která poskytují jedinečnou chuť a vůni, které se u klasických povidel koupených v některém ze supermarketů stoprocentně nedočkáme! Mnohé povidla v obchodech mají konzistenci jakéhosi aspiku a rozhodně se na jejich výrobu nepoužívají pouze švestky, ale také mnohé jiné ovoce, které do kvalitních pravých povidel zcela určitě nepatří! Podívejme se tedy na vaření povidel podrobněji v jakémsi klasickém postupu.
Kvalitní povidla bez míchání jsou mýtus!
Základem pro výrobu švestkových povidel je kvalitní kotel a také velmi dobrá pec. Zapomenout bychom určitě neměli ani na míchací zařízení s elektromotorem. Podívejme se tedy na samotný postup při vaření povidel. V první řadě je zapotřebí umýt kotel a poté do něj nalít přibližně 5 až 7 litrů vody. Na toto množství se hodí přibližně nějakých 20 kilogramů švestek. Tento poměr je zapotřebí udržet. Poté, je třeba pochopitelně založit oheň a zapnout míchání, které již bude neustále fungovat. Švestky se musí rozvařit naprosto úplně, jinak povidla nezískají tu pravou potřebnou barvu.
Po rozvaření je třeba propasírovat!
Poté, co dojde k úplnému rozvaření švestek, je zapotřebí se propasírovat švestky přes síto. Než ale k tomuto kroku přistoupíme, musíme nechat vyhasnout oheň a základ povidel nechat 10 minut vychladnout. Pak již můžeme rozvařené švestky nechat propasírovat. Děje se tak na sítku, které má samotnou dělící plochu z oceli. Drhne se prostřednictvím malých metliček, které umí na tomto sítu propasírovat rozvařené švestky dokonale. Až dojde k propasírování, je třeba opět zatopit a nalít propasírovanou směs zpátky do kotle.
Ještě krok a domácí povidla jsou hotová!
Skvělá domácí povidla jsou nyní ve fázi, kdy již stačí pouze topit a nechat směs míchat. Topení pochopitelně časem omezujeme. Postupně dochází k tomu, že směs houstne, a proto je třeba ochutnávat! To, že jsou již povidla hotová, poznáme tak, že si stačí nabrat směs na lžičku a nechat lžíci obrácenou. Jestliže již směs neukápne, jsou povidla uvařená. Pak již jen přelijeme povidla do sklenic, ve kterých je budeme skladovat.

Autor: Radek Štěpán
Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Isis
pondělí, 24. říjen 201111:32
Návod sice dobrý,ale jen určitou skupinu.Vy hned většinu čtenářů od vaření povidel odradíte.Ve které běžné domácnosti mají kotel,míchací zařízení s elektromotorem a navíc kvalitní pec?Toto určitě není vámi doporučený základ pro výrobu opravdu dobrých povidel.Stačí kvalitní velký kastrol(záleží na množství švestek)dřevěná vařečka a jakýkoliv sporák.Já mám to štěstí,že mám k dispozici i klasická kamna,která byla na každé chalupě.Nejprve po odpeckování švestky rozemelu a pak dám vařit s trochou vody.......Nemusím ani povidla pasírovat.
Napsal: Isis [Odpovědět]
stajny 7
pátek, 17. únor 201206:47
Rozemleté švestky vaříme v pekáči za stálého míchání až protlak zhoustne a odpaří se šťáva. Nejlépe druhý den přidáme cukr Na 5 kg hmoty 2kg cukru kvůli konzervaci. Za stálého míchání odpařujeme zbylou vodu ještě asi 1/2 dne. Poté plníme do sklenic nebo do kameninových hrnců jako naše babičky.Kvůli chuti můžeme přidat do vaření jádra ze švestkových pecek a do již hotových povidel přidáme trochu rumu kvůli konzervaci. Takto uvařená povidla vydrží i několik let.Nahoře vykrystalizovaný cukr není na závadu.
Napsal: stajny 7 [Odpovědět]
Táňa
úterý, 13. srpen 201322:25
Tohle je zbytečné. Povidla se mohou uvařit i bez míchání - 2,5 kg najemno nakrájených švestek dát do hrnce s tlustým dnem (anebo do teflonáče), třeba i položit na plotýnku a za čtyři hodiny stačí přimíchat cukr a ocet dle chuti - ze zkušenosti se nepřilepí, a kdo chce, může je ještě dodatečně rozmixovat. Je třeba ale počítat s tím, že v okamžiku, kdy se začnou míchat, musí se od té doby míchat pořád - takže když je po 4ech hodinách NEmíchání osladíte cukrem a zamícháte, je potřeba je co nejdřív odstavit, páč pak se musí míchat pořád. Taky je dobré, když švestky odpeckujete den před vařením, pak není třeba přidávat zbytečně vodu.
Napsal: Táňa [Odpovědět]
Stanislava
neděle, 1. září 201318:20
Kdysi jsem znala pouze možnost v kotli s míchacím zařízením, ale postupem času kdy se životní styl lidí rychle mění, lidová zařízení zanikají a lidi, kteří ve starých domech taková zařízení měli, vymřeli, jsem přistoupila k vaření povidel doma (pokud seženu švestky). Vyzkoušela jsem metodu "na plechu v troubě", bez míchání a s klidem potvrdím, že systém funguje, žádné nádobí nekončí v popelnici, míchání je minimální, necpu tam mnoho cukru, jediné co s dobře tepelně zpracovanými švestkami udělám, tak je v závěru procesu (cca po 1,5 - 2 hod. = podle množství) kdy už mají odpařenou všechnu zbytečnou vodu, rozmixuji tyčovým mixerem. Případně dodám podle vlastního uvážení cukr, nechám ještě prohřát a krátce probublat v troubě a plním do nahřátých sklenic. Jsou výborné, husté, od kotlíkových k nerozeznání. Těžko v dnešní době shánět kotlíky a 20kg švestek . Poznámka: vodu nedávám,. Na co? švestky mají své šťávy dost.
Napsal: Stanislava [Odpovědět]
lumír
sobota, 21. září 201318:36
Zhůvěřilé a absurdní, víc než čtvrtina přidaného cukru! Povidla jsou jen ta, v nichž není přidaný cukr. Proč taky? Připadají vám snad čerstvé švestky málo sladké? A tady je navíc máte v koncentrátu...
Napsal: lumír [Odpovědět]
MarK
pondělí, 14. říjen 201311:13
5 kg přezrálých švestek semlít (nejlépe na masovém mlýnku) + 1 kg cukru + 1/4 litru 8% octa. Zamíchat a nechat v chladu 3 dny odstát.
Pak vařit (a míchat) do té doby, než vařečka nechává na dně cestičku. Pak je hotovo.
Podle zralosti to trvá cca 5-6 hodin. A pokud máte elektrický smaltovaný zavařovací hrnec a nastavíte si teplotu 80 stupňů, při míchání Vám ruka neupadne. Klidně to taky na 15 minut ztlumte na 40 stupňů, dejte si oběd (kafe, cigárko, frťana a pod.). Pak se to sice o něco prodlouží, ale za den je máte na 100% hotová. Po obvyklém naplnění do sklínek je dobré druhý den zkontrolovat poklepem víčka a ty co se Vám nezdají nechat tak 20 minut ohřát na 80 stupňů a převíčkovat.
Dělám to tak několik let a zásobuji i rodinu - lepší zatím nesehnali.
Z výše uvedeného množství je zpravidla 10 sklenic 300 ml. Ta práce za to stojí a nic ji nenahradí, veškeré pokusy s bezpracnými povidly chuťově neobstojí. Tak.
Napsal: MarK [Odpovědět]
Nenašli jste co jste hledali?
[Nahoru ↑]
Nejčtenější články
Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…
Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…
Co potřebuje k pěstování gerbera v květináči

Pěstování gerber je určitě hodně oblíbenou činností mnohých milovníků krásných květin. Tyto krásné květiny jsou doslova ozdobou mnohých zahradnictví a prodejen s květinami. Jednou ze základních součástí sortimentu takovýchto obchodů jsou určitě jak klasické gerbery, tak i gerbery v květináči. Druhá …
Co u nás hledáte?
choroby rybízu druhy slepic hvozdík zahradní jak naložit maso na uzení jarní postřik meruněk jarní postřik švestek kdy sázet cibuli kdy stříhat ovocné stromy kozí rohy pěstování nemoci rybízu papriky kozí rohy pěstování pěstování marihuany postřik na švestky postřik švestek přesazování růží proč se slepice ozobávají sazeni brambor sázení cibule sazeni fazolí setí rajčat stavba udírny stříhání jabloní na jaře stříhání jabloní strihani ovocných stromu stříhání stromů tipec u slepic tůje a ovocné stromy výsadba cibule výsev majoránkyHints