
Grilovat se nemusí pouze maso!
26. únor 2010 - Rubrika: Grilování - Autor: Radek Štěpán - reaguj na článekKdyž se řekne grilování, rozhodně se většině lidí vybaví zahrada, gril a krásně voňavý a precizně propečený kus masa. Co třeba ale takoví vegetariáni? Jak ti přijdou k takovému grilování? Rozhodně nemusejí zoufat, jelikož na grilu se dá připravovat mnoho voňavých dobrot, které rozhodně nemusejí mít s masem cokoliv společného. Vyzkoušet můžete ugrilovat prakticky cokoliv. Jako příklad lze uvést třeba sýr, pečivo, ovoce anebo grilovanou zeleninu.
Grilujeme zeleninu…
Předtím, než zeleninu začnete grilovat, je třeba ji kvalitně připravit. Jak tedy na samotnou přípravu? Rozhodně se vyvarujte toho, že budete zeleninu posypávat kořením a marinovat ji. Zelenina na rozdíl od masa není k marinování vhodná. Dochází totiž k tomu, že následkem marinování, tedy konkrétně solí, zvodnatí a stane se z ní místo připraveného kousku na grilování jakési bláto. Proto je ideální pouze smíchat rostlinný olej s vhodným kořením, popřípadě majonézou a poté tuto směs na zeleninu natřít až po jejím ugrilování! Není špatné také ze zeleniny, již ugrilujeme nakrájet a připravit z ní salát. Stačí vám k tomu, jen ugrilovaná zelenina, tatarská omáčka, balsamikový ocet, rostlinný olej a česnek. Mezi nejčastěji grilovanou zeleninu patří paprika, lilek, cuketa, rajčata a žampióny. Ugrilovat se dá prakticky každá zelenina. Najdeme ale i takové druhy zeleniny, které rozhodně vhodné pro grilování nejsou. Jako příklad jmenujme třeba mrkev, celer či petržel.
Sýrová pochoutka na grilu
Za poslední léta se stále častěji dostávají na gril různé sýrové speciality. Grilovat se dá i klasická česká sýrová lahůdka- eidam, nicméně mnohem více sahají gurmáni po sýrech s bílou plísní anebo po aromatických sýrech typu tvarůžků či romadúru. Sýry s bílou plísní typu hermelínu bývají dokonce prodávány v baleních přímo na gril. Tato balení se dávají na gril celá i s alobalem, který zapříčiní to, že se sýr nespálí. Sýry se jinak obecně grilují také v alobalové košilce. Předtím bychom je měli posypat patřičným kořením, popřípadě jemně potřít kvalitním olejem. Skvělé jsou grilované sýry podávané s brusinkovou omáčkou anebo jinými podomácku vyrobenými omáčkami.
Když nasladko, tak proč ne ovoce?
Jestliže se rozhodnete pro zdravé grilování, tak by na jedné z předních pozic mohlo být ovoce. To lze grilovat v mnoha různých variacích. Nejčastěji se grilované ovoce podává ve formě dezertu anebo jako příloha k masu. Na gril se nejlépe hodí ovoce, které v sobě neskrývá velké množství šťávy. Jde například o banány, jablka, hrušky či meruňky. Ideálním kořením na toto ovoce je vanilka, skořice, badyán anebo třeba takový zázvor. Když se sežene v čerstvé formě, tak není co řešit. Ovoce lze marinovat třeba v takovém medu.

Autor: Radek Štěpán
Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!
Nenašli jste co jste hledali?
[Nahoru ↑]
Nejčtenější články
Jak vybrat zahradní párty stan

Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…
Kustovnice čínská sazenice a pěstování

Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…
Sázení cibule

Jednou z nejoblíbenějších tuzemských plodin je zcela jistě cibule. Její pěstování je hojné a cibuli lze spatřit prakticky na všech zahrádkách. Cibule je plodinou, která se může pochlubit velmi hlubokou historií. Původ cibule je v západní části Asie, konkrétně někde na půdě Iránu a Pakistánu. Pěstova…
Co u nás hledáte?
choroby rybízu druhy slepic hvozdík zahradní jak naložit maso na uzení jarní postřik meruněk jarní postřik švestek kdy sázet cibuli kdy stříhat ovocné stromy kozí rohy pěstování nemoci rybízu papriky kozí rohy pěstování pěstování marihuany postřik na švestky postřik švestek přesazování růží proč se slepice ozobávají sazeni brambor sázení cibule sazeni fazolí setí rajčat stavba udírny stříhání jabloní na jaře stříhání jabloní strihani ovocných stromu stříhání stromů tipec u slepic tůje a ovocné stromy výsadba cibule výsev majoránkyHints