Zavařování v páře anebo ve vodě
11. srpen 2014 - Rubrika: Vitamíny ze zahrady - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: 2Zavařování ovoce a zeleniny patří mezi nejznámější, nejoblíbenější a také nejzdravější možnosti konzervace. Pokud si chcete zavařit domácí ovoce či zeleninu, pak můžete s klidným srdcem začít, a to poměrně rychle. Vše záleží pouze na vás a na tom, jestli jste ochotni se něco naučit, anebo jestli již v zavařování chodíte zcela běžně. Podívejme se na to, jakým způsobem ovoce anebo zeleninu sterilovat a také na chyby, kterým j ideální se vyhnout.
Základní sterilizace
Nejprve je zapotřebí umýt jak sklenice, tak i víčka a nechat je vyvařit a důkladně okapat od přebytečné vody. Pak je zapotřebí připravit si důkladně zavařovanou zeleninu anebo ovoce. Když je vše připraveno, můžete naplnit sklenice a pak je zavíčkovat. Sklenice vysázíme přímo do zavařovacího hrnce, respektive na jeho horní dno. Při zavařování v páře stačí dát vodu pouze po dno sklenic. V opačném případě při zavařování vodou budou sklenice zality do tří čtvrtin. Pak je zapotřebí hrnec přiklopit a vařit dle konkrétních zavařovaných surovin.
Po zavařování…
Poté, co se vše zavaří, vytáhnete sklenice na podložku, která by měla být jemně nahřátá. V opačném případě riskujete prasknutí sklenic. Teď bychom měli dokonale utáhnout samotná víčka tak, aby s nimi nebylo možné manipulovat. Poté, co se zavařenina zchladí, je nezbytné ji dát dnem vzhůru, abychom věděli, jestli sklenice těsní. Obrátit sklenice byste měli až zhruba den poté.
Chyby při zavařování
Základní chybou při zavařování je nedostatečné omytí všech komponentů. Jinak se také vyvarujte využívání sklenic, které jsou jemně naprasklé anebo znehodnocených víček. Sklenice by také neměly být naplněny nálevem až úplně k samotným víčkům. Pozor si dejte i na cibuli. U hub zapříčiní jejich slizkost a u masa dochází k jejímu kvašení, což je nepřípustné.
Autor: Radek Štěpán
Pedagog, copywriter, ghostwriter, internetový freelancer Kontaktovat jej můžete na Google+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Mareš
pondělí, 10. říjen 201616:25
Je to asi překlep, ale v odstavci o zavařování v páře je chybně napsáno, že voda se dává na dno sklenic -. to snad ne! Dává se na dno zavařovacího hrnce a to jen tolik, aby nedosahovala dna sklenic - tedy po mřížku nebo děrovanou podložku! Opravte to prosím, už jsem jedné sousedce vysvětloval, proč se jí nechytila víčka u hub.
Napsal: Mareš [Odpovědět]
Navrátil
pondělí, 28. listopad 201623:45
To, že vaší sousedce nechytla víčka, rozhodně nebylo zaviněno vyšší hladinou vody. To nemá logiku. Taky nesouhlasím s autorem článku v tom, že se mají dokonale utáhnout víčka. Kdo to má pak povolovat? Stačí utáhnout s citem, zlehýnka, aby mezi víčkem a sklenicí při zvyšování teploty mohl unikat přetlak, při ochlazování naopak vzniká podtlak, který víčko přichytí. Staré zavařovací sklenice se skleněnými víčky taky neměly závit a jak držely. Je to o podtlaku ve sklenici, ne o síle utažení.
Nenašli jste co jste hledali?
[Nahoru ↑]
Nejčtenější články
Kustovnice čínská sazenice a pěstování
Když se řekne sousloví zázračná čínská rostlina, pak si musíme nutně představit právě kustovnici čínskou označovanou jako Goji Berry. Její původ je ryze asijský a k nám byla donesena právě odtud. Když bychom měli být konkrétní, pak kustovnice goji pochází z velmi tvrdých a drsných podmínek. Díky svý…
Jak vybrat zahradní párty stan
Uspořádat na vlastní zahradě oslavu anebo jen setkání lidí je bezesporu skvělé. Tedy alespoň v případě, že vám vyjde počasí! Pokud se ale nechcete ohlížet na to, jak bude venku, pak si můžete pořídit kvalitní párty stan, který vás ochrání před deštěm i nepříznivými povětrnostními vlivy. V současnost…
Sázení cibule
Jednou z nejoblíbenějších tuzemských plodin je zcela jistě cibule. Její pěstování je hojné a cibuli lze spatřit prakticky na všech zahrádkách. Cibule je plodinou, která se může pochlubit velmi hlubokou historií. Původ cibule je v západní části Asie, konkrétně někde na půdě Iránu a Pakistánu. Pěstova…
Co u nás hledáte?
choroby rybízu druhy slepic hvozdík zahradní jak naložit maso na uzení jarní postřik meruněk jarní postřik švestek kdy sázet cibuli kdy stříhat ovocné stromy kozí rohy pěstování nemoci rybízu papriky kozí rohy pěstování pěstování marihuany postřik na švestky postřik švestek přesazování růží proč se slepice ozobávají sazeni brambor sázení cibule sazeni fazolí setí rajčat stavba udírny stříhání jabloní na jaře stříhání jabloní strihani ovocných stromu stříhání stromů tipec u slepic tůje a ovocné stromy výsadba cibule výsev majoránkyHints